Participatie in de agrarische sector

ZLTO zet zich in om banen te creëren op boe-renbedrijven voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarvoor ondertekende ZLTO-voorzitter Hans Huijbers maandag een intentieverklaring tijdens de conferentie ‘Kracht van participatie’ in Den Bosch.

‘Wij zijn altijd verzorgers geweest. We zorgen voor dieren en gewassen, voor moeder natuur zo je wilt. En we hebben altijd voldoende eenvoudige klussen, die door Jan en alleman opgepakt kunnen worden. Het is vanzelfsprekend dat we mensen met een beperking op onze bedrijven een kans geven. We voelen de gezamenlijke verantwoordelijkheid.’

Opleiden jongeren

Gedeputeerde Brigite van Haaften zei in haar openingswoord blij te zijn met het initiatief van ZLTO. Ook wees ze op het feit dat boeren, middels arbeidsmatige dagbesteding op zorgboerderijen, altijd al actief hebben ingespeeld op ontwikkelingen in het sociaal domein. Ook onderschreef Van Haaften het feit dat de agrarische sector een belangrijke bijdrage levert aan het opleiden van jongeren.
Tijdens de conferentie was er onder meer een toelichting op de participatiewet en op de kansen en mogelijkheden voor de agrarische sector.
Zorghoeve Kakelbont en De Akkerwinde, beide lid van ZLTO, verzorgden twee van de vijf workshops. Op Zorghoeve Kakelbont leren en werken twaalf jongeren die vanwege allerlei problemen uitvallen op school en ‘op de boerderij’ alsnog een mbo-opleiding behalen. Ze kunnen leren en werken op het fruitteelt- en pluimveebedrijf.
Daarnaast is er de keuze om ouderen te verzorgen op de dagbesteding of als leerling-kok de maaltijden te bereiden voor de zojuist geopende brasserie. Op die manier ontmoet jong en oud elkaar en krijgt de boerderij een belangrijke rol voor de hele omgeving.

Doelenkaart

De Akkerwinde geeft begeleiding aan mensen met een verstandelijke beperking en/of een autismespectrumstoornis. Het bedrijf omvat een akkerbouwtak en een kinderopvang. Op beide locaties komen kinderen en (jong)volwassenen voor dagbesteding en zaterdagopvang.
De Akkerwinde is ook mede-ontwikkelaar van de Doelenkaart, een instrument om ontwikkelingen en begeleidingsinterventies vast te kunnen leggen. Op die manier is aantoonbaar dat de zorgboerderij doeltreffende, doelmatige en cliëntgerichte zorg levert die afgestemd is op de wensen en behoeften van de cliënt.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer