Voorjaar

Voorjaar
© monique jansen

Het voorjaar is in aantocht in het Land van Maas en Waal. De allereerste werkzaamheden hebben al plaatsgevonden op ons bedrijf met het zaaien van kapucijners en doperwten. Dit zijn de twee teelten die we als eerste opstarten. Wanneer we die twee teelten aan het zaaien zijn, begint voor ons letterlijk het voorjaar.
De schoolkinderen die bij ons als weekend- en/of vakantiehulp werken, hebben ieder hun eigen verhaal hoe ze net als wij de winter weer zijn doorgekomen. Na het eerste weekend met deze dorpelingen te hebben gewerkt, begint voor ons het echte voorjaar. Iedereen komt uit zijn schulp, om het zo maar uit te spreken.
Terwijl ik deze column schrijf, ligt het wat het weer betreft, geweldige weekend alweer achter de rug. Dit doet plant, dier en mens goed. Iedereen heeft een straaltje zonneschijn op kunnen pikken en kan dat zoals een plant omzetten in energie, waardoor je veel dingen weer met meer gemak aanpakt of doet.
Het voorjaar is voor mijzelf en op ons bedrijf een drukke tijd, zoals bij de meesten die dit lezen. Maar persoonlijk vind ik het de mooiste periode van het jaar.
In het Land van Maas en Waal, waar ik als een van de weinige vollegrondsgroentetelers zit, is het over een aantal weken weer een geweldig gezicht als al het fruit in bloei komt te staan. Van appel, peer en pruim tot kers, aardbei en framboos. Dit alles kleurt ons landschap weer in vele kleuren en geuren, iets waar ik als teler een steentje aan bijdraag.
Ik vertel dan ook regelmatig aan burgers en buitenlui dat wij als boeren en tuinders medearchitecten zijn van de natuur. Doordat wij niet alleen de architecten zijn, maar ook degenen die de natuur zo kunnen bouwen, bemesten, ploegen, zaaien en oogsten, brengen we in verschillende tijden van het jaar diverse kleuren in de natuur voort.
Met deze beredenering neemt menig mens in de maatschappij een andere houding aan als dat ze van tevoren in gedachten hadden.
Zelf probeer ik met enige regelmaat door een andere bril te kijken. Dan ben ik beter in staat naar oplossingen te kijken dan toen ik nog wat jonger was.
Door open te staan en te luisteren naar wat de jeugd bezighoudt, blijf ik in ons bedrijf redelijk fris van gedachten en vind ik makkelijker een oplossing. Zij zijn jong, fris en energiek zoals we bijna allemaal zijn in het voorjaar.
Als daar dan nog jonge plantjes bij komen van allerlei gewassen, dan is voor mij het echte voorjaargevoel aangebroken. Na het schrijven van deze column is het weer tijd om te gaan ploegen.

Piet van Zwolgen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer