Veel rumoer over melkveewet

De definitieve invulling van de grondgebondenheid van de melkveehouderij wordt zeer waarschijnlijk vlak na de verkiezingen bekend.

Arno de SnooHet is al even wachten op de invulling van melkveewet. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft beloofd de invulling van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in de loop van maart naar de Tweede Kamer te sturen.
De onderhandelingen zijn in volle gang maar de uitkomst is ongewis. De AMvB bepaalt aan welke voorwaarden individuele melkveehouders moeten voldoen op het moment dat zij hun bedrijf uitbreiden. LEI Wageningen UR schetste daarvoor in 2014 drie scenario’s. Daarbij is het meest waarschijnlijk scenario dat de grondgebondenheid gekoppeld wordt aan een norm voor het fosfaatoverschot per hectare. Hiervoor zijn normen van 100, 80 en 50 kilo fosfaat per hectare genoemd.
Waarschijnlijk gaat de discussie op het ministerie van Economische Zaken over hoe hoog de norm mag zijn.
Ondertussen is er nog politiek rumoer. Verschillende partijen, zoals de SP, PVV, D66, CU en PvdD, willen eerder een spoeddebat. Zij willen duidelijkheid over de AMvB voordat het quotum per 1 april verleden tijd is. Maar dat debat lijkt er voorlopig niet te komen.
De Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer roert zich ondertussen ook. De partij stelt volgende week enkele vragen aan Dijksma over de voortgang en invulling van de AMvB. De vragen zullen naar verwachting weinig antwoorden opleveren. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Dijksma informatie gaat geven voordat zij de Tweede Kamer heeft ingelicht.

Nauwelijks begrenzing

Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) liet deze week weten dat de melkveewet nauwelijks voor begrenzing van de melkveehouderij zal zorgen.
CLM geeft LEI ook een veeg uit de pan omdat de onderzoekers bij het uitwerken van de verschillende scenario’s geen aandacht schenken aan de effecten van grondgebondenheid op milieu, weidegang en regionale kringlopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer