Help mee aan veilig buitengebied

De gemeenten Leudal en Nederweert, politie en LLTB roepen ondernemers in het buitengebied op sneller melding te maken van verdachte zaken zoals het dumpen van drugsafval of het stelen van diesel. Binnenkort zijn er bijeenkomsten waar agrariërs informatie krijgen over hoe ze kunnen helpen bij het versterken van de aanpak van criminaliteit in het buitengebied.

‘Criminelen dumpen regelmatig drugsafval, en het dievengilde weet het buitengebied ook steeds vaker te vinden’, zegt LLTB-medewerker Hans Koehorst. ‘Koper, diesel, machines en tractoren worden regelmatig ontvreemd. Dit willen we niet. We willen een vitaal en veilig buitengebied, waar het goed toeven is.’
Om de meldingsbereid te vergroten start Meld Misdaad Anoniem (M.) een speciale campagne: ‘Weet jij wie xtc-afval dumpt?’ Dit is een onderdeel van de integrale aanpak van de (georganiseerde) criminaliteit in het buitengebied.
De campagne bestaat onder andere uit een workshop voor professionals die in het buitengebied werkzaam zijn en twee informatiebijeenkomsten voor ondernemers en bewoners in het buitengebied.

Hulp

Criminelen aanpakken is het doel, maar dat gaat niet zonder hulp van oplettende burgers. ‘Agrariërs in de buitengebieden kunnen de politie een handje helpen door verdachte zaken te melden bij de politie. Mensen denken wel eens dat er niets met deze meldingen wordt gedaan, maar dat is niet waar’, zegt Koehorst.
In 2014 ontving Meld Misdaad Anoniem (M.) 46 procent meer tips over xtc- en GHB-laboratoria dan een jaar eerder. Ook het aantal meldingen over gedumpt drugsafval steeg aanzienlijk (50 procent). Daarnaast kreeg de anonieme meldlijn meer tips over inbraken (+ 27 procent).
M. stuurde in totaal 15.800 meldingen door naar de politie en andere partners. Mede dankzij deze informatie zijn tot op heden 1.922 verdachten aangehouden, 1.515 misdrijven opgelost en 127 misdrijven voorkomen.
M. is te bereiken via (0800) 7000. Het onafhankelijke telefonische meldpunt maakt het voor getuigen makkelijker om signalen of vermoedens van het dumpen van drugsafval en andere misdaden te melden. Via M. kunnen getuigen gratis, veilig en anoniem een melding doen zonder dat de naam en andere persoonlijke gegevens van de melder bekend worden.

Bijeenkomsten voor agrariërs

Voor bewoners van de buitengebieden van de gemeenten Leudal en Nederweert zijn er informatiebijeenkomsten op donderdag 19 maart van 19.30 tot 21.30 uur in het gemeentehuis van Nederweert en maandag 23 maart van 19.30 tot 21.30 uur in het gemeentehuis van Leudal, bestuursingang.
Daar krijgen ze meer informatie over hoe ze mee kunnen helpen bij het versterken van de aanpak van criminaliteit in het buitengebied. Uiteraard zijn overige belangstellenden welkom tijdens een van deze avonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer