Premier+Rutte+trots+op+boeren+en+tuinders
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Premier Rutte trots op boeren en tuinders

Premier Mark Rutte was vanmiddag te gast bij de Dag van LTO Noord Overijssel en Gelderland in Apeldoorn. 'De land- en tuinbouw is een sector van levensbelang', aldus de premier. 'Ik ben iedere keer weer trots op de agrarische sector als ik mee ben op handelsmissies in het buitenland.'

LTO Noord wil dat in 2025 de burgers in Oost-Nederland trots zijn op de landbouw. Dat deze maatschappelijk gedragen wordt en niet ter discussie staat. Dat staat in de visie van LTO Noord Overijssel en Gelderland, waarin de dialoog met de samenleving centraal staat.

Dagvoorzitters Erik Back en Dirk-Siert Schoonman, provinciaal voorzitters in Overijssel en Gelderland, gingen over de visie in gesprek met de premier, Suzanne Ruesink van het Gelders AJK, Teun van der Keuken (van tv-programma Keuringsdienst van Waarde), gedeputeerde Hester Maij, Stijn Steendijk van ForFarmers en trendwatcher Adjiedj Bakas.

Boeren tv-kanaal

Bakas vindt dat land- en tuinbouw meer moet investeren in communicatie en marketing. 'Kom met een eigen boerenkanaal, een eigen tv-zender', oppert hij. 'Met allerlei dingen over het boerenleven, over innovaties, waar je ook jongeren mee kunt interesseren voor de sector.' In Brazilië is al een dergelijk tv-kanaal actief.

Steendijk vindt de visie 'heel compleet', maar noemt deze ook 'bescheiden'. 'De sector is ontzettend innovatief. In de communicatie naar buiten toe mag de sector een grotere, trotsere broek aantrekken.'

Diepere laag

Volgens Van der Keuken gaat de visie veel over de marketing; hoe het verhaal beter te verkopen. 'Als je erover klaagt dat mensen het hebben over een megastal, maar niet weten wat dat is, dan zit daar misschien een diepere laag in', hield hij de aanwezigen voor.

Bij een puur en eerlijk verhaal over een product hoort volgens Van der Keuken een juiste prijs. 'Daarin moet de landbouw beter opkomen voor zijn belangen.'

PAS

Maij, die inging op de kansen voor ontwikkeling in Overijssel en Gelderland, hekelde het verzetten van het debat over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) met de minister en de staatssecretaris van Economische Zaken naar april.

'Ik doe een oproep deze naar maart terug te halen. Anders kunnen we in deze Statenperiode geen besluit meer nemen en worden de vergunningen met een half jaar opgeschoven.'

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer