LTO NOP wil schadefonds schaliegas

Noordoostpolder – Naast een intensieve lobby om de boringen naar schaliegas te voorkomen is LTO Noord Noordoostpolder bezig zich voor te bereiden op de mogelijke komst van circa veertig boortorens naar de polder.

Joost de la CourtEen van de zaken die de afdeling geregeld wil hebben is de stichting van een fonds voor calamiteiten. ‘De overheid lijkt als instantie die de vergunning verleent niet aansprakelijk voor schade’, stelt afdelingssecretaris Gerrie Abrahamse vast.
Volgens de LTO Noord-afdeling moet ongeveer 10 procent van de gasopbrengst in het fonds terechtkomen. Zo’n reserve bevordert een snelle afhandeling van mogelijke schades.
Abrahamse: ‘Wij vragen ons af of er in geval van calamiteiten wel een onafhankelijk adres is waar ze schade kunnen declareren met kans op een eerlijke afhandeling.’ Schadeuitkeringen gaan immers af van de winst uit exploitatie van het gasveld.

Chemicaliën

Abrahamse wijst erop dat bij de boringen grote hoeveelheden chemicaliën worden gebruikt. ‘Men kan geen garantie geven dat hier geen fouten gemaakt worden die elders wel zijn gemaakt. Dit leidt tot de conclusie dat we een dergelijk risico niet kunnen en willen nemen. In de Noordoostpolder staat voedselproductie centraal en gaan producten de hele wereld over.’
Als er iets misgaat, is het niet zo relevant of geteelde producten wel of geen vervuiling oplopen, stelt Abrahamse vast. ‘Alleen al het feit dat de chemicaliën worden gebruikt, zal bij de meeste afnemers van onze producten bekend worden op het moment dat er in ons gebied wordt geboord.’
Dat maakt dat veel meer bedrijven de financiële gevolgen zullen ondervinden van een mogelijke calamiteit, verwacht de LTO Noord-bestuurder. ‘We moeten ons, zeker als boeren, verdiepen in wat de gevolgen kunnen zijn van schaliegasboring. En een draaiboek hebben hoe we kunnen handelen bij mogelijke calamiteiten.’
LTO Noord Noordoostpolder heeft zitting in de werkgroep Tegengas, een samenwerkingsverband van bezorgde bedrijven en bewoners in het gebied.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer