Waterschapsbestuurder+fel+op+glastuinbouw
Nieuws
© Hoogheemraadschap van Delfland

Waterschapsbestuurder fel op glastuinbouw

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst van Delfland heeft zich in een ingezonden brief in De Volkskrant donderdag zeer kritisch uitgelaten over de tuinbouw.

Ter Woorst reageert met haar ingezonden brief op een column van Volkskrant columnist Sheila Sitalsing. Zij schreef een kritisch stuk over de rol van waterschappen, welke zij een doodgezwegen bestuurslaag noemt, en over de geringe interesse voor de waterschapsverkiezingen.

Ter Woorst stelt op haar beurt dat waterschappen veel last hebben van verboden bestrijdingsmiddelen en illegale lozingen door de tuinbouw. Bij Delfland gaat het om normoverschrijdingen van duizenden keren, stelt Ter Woorst.

Gif

Verder roert zij het recente bericht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit aan over aangetroffen verboden middelen bij tuinders.

'Het publiek weet dit niet omdat de LTO consequent het verhaal ophangt over duurzame teelt en in plaats van gif spreekt van gewasbeschermingsmiddelen.'

Slimme lobby

Het is al erg genoeg dat mensen de gevolgen van dit landbouwgif ondervinden, maar ze betalen er ook voor, want het kost Delfland tonnen extra per jaar om te controleren of er misstanden zijn, stelt Ter Woorst in het landelijke dagblad.

'Dat wordt vooral door de stedelingen betaald, dankzij een slimme lobby van LTO waardoor tuinders maar weinig waterschapslasten betalen', aldus de Hoogheemraad.

Nieuwe Oogst

Ter Woorst liet zich in De Volkskrant een stuk ongenuanceerder uit dan recent in een interview met Nieuwe Oogst over de normoverschrijdingen in de Westlandse glastuinbouw.

Daarin benadrukte ze dat Delfland goed samenwerkt met de sector aan een betere waterkwaliteit, maar dat bij sommige telers wel een mentaliteitsverandering nodig is.

. Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer