'Boer, richt je niet op productie voor supers'

Nieuwe relaties tussen producenten en consumenten gaan een belangrijkere rol spelen in toekomstige voedselmarkten. Dat bleek gisteravond tijdens een debat over de toekomst van supermarkt en de boer.

%27Boer%2C+richt+je+niet+op+productie+voor+supers%27
© ZLTO

Hanny van Geel, bestuurslid van landbouw- en voedselcoöperatie Via Campesina, schetste hoe supermarkten de huidige voedselmarkt domineren. 'Zij dwingen boeren in een 'race tot the bottom'. De kostprijs moet steeds lager worden.'

'Burgers accepteren dit niet langer', stelt Van Geel. 'Overal ter wereld ontstaan kleinschalige initiatieven van directe verkoop tussen boeren en consumenten.'

Wegblijven

David Klingen, voormalig duurzaamheidsmanager bij Ahold en supermarkt Jumbo, gelooft dat het boeren lukt om weg te blijven van de supermarkt.

Hij ziet een toename van initiatieven voor nieuwe verkoopkanalen. De cultuur verandert, meent hij. 'Zelfs in Almere en Purmerend worden superfoods verkocht.'

Droom

Dat is ook de droom van Corneel van Rijn, biologisch boer op boerderij Buitenverwachting: een boeren coöperatieve supermarkt in de stad.

Op de vraag wat hem nog tegenhoudt, antwoordt hij: 'Werk, we doen al zoveel, maar er is meer tijd nodig om dit te realiseren'.

Voedselvisie

De toekomst van supermarkt en boer stond centraal in de tweede avond in de debatreeks 'It's the Food, my friend!', waar in zes avonden op zoek wordt gegaan naar een voedselvisie voor Nederland.

Nadine Stam

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer