Boxemprijs voor ‘Turboverkaveling’

De Stuurgroep Herinrichting Winterswijk Oost heeft woensdagavond de W.A. Boxemprijs ontvangen. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt door LTO Noord Oost Achterhoek aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de landbouw in Winterswijk en omgeving.

De landinrichting in dit gebied lag geruime tijd stil door gebrek aan grond. ‘De stuurgroep heeft met haar vernieuwende aanpak van snelle verkaveling, ook wel de Turboverkaveling genoemd, een doorbraak kunnen maken in de herinrichting Winterswijk Oost’, stelt Niels Abbink. Als commissielid van de onderafdeling Winterswijk binnen LTO Noord Oost Achterhoek overhandigde hij de prijs.
De stuurgroep trok het proces vlot door in 2012 eerst individuele gesprekken met betrokken grondeigenaren en -gebruikers te hebben, naast enkele algemene bijeenkomsten. Daarna volgden in werksessies van één dag met kleine groepjes vrijwillige verkavelingen, verdeeld over drie deelgebieden.
‘Het resultaat mocht er zijn. Dankzij de actieve inzet van grondeigenaren en -gebruikers is binnen dertien maanden voor 123 partijen een ruilplan ontwikkeld en wordt er in totaal 450 hectare geruild’, aldus Abbink.

Beste leerling

De W.A. Boxemprijs kent een lange historie. Schoolmeester Willem Boxem van de landbouwschool in Winterswijk reikte ieder jaar een prijs uit aan de beste leerling. Na het verdwijnen van de landbouwschool adopteerden de voorlopers van LTO Noord de prijs. De prijs wordt gefinancierd uit de rentebaten van het W.A. Boxemfonds. Dit fonds wordt beheerd door het bestuur.
‘Als afdeling vinden we het belangrijk dat deze prijs in stand gehouden wordt, omdat we vinden dat mensen ook in deze tijd wel even in het zonnetje gezet mogen worden, wanneer zij iets voor de landbouw betekend hebben’, vertelt Abbink.
Daarbij kijkt het bestuur bij voorkeur naar de inzet door vrijwilligers. ‘Dat is wel eens lastig’, weet Abbink. ‘Want tegenwoordig zijn bij alle verenigingen en instanties natuurlijk ook mensen betrokken die dit beroepsmatig doen, maar ook die kunnen zich uiteraard met volle overgave inzetten om de positie van de landbouw in Winterswijk te behouden. Dat is zeker in deze tijden belangrijk omdat de landbouw geregeld in de knel komt tussen alle anderen die aanspraak maken op het buitengebied.’
Eerdere winnaars van de prijs zijn de families Abbink, Bevers, Boeijink en Tenkink, initiators achter het gebiedsloket; Tjerk Elzinga van LTO Noord, voor zijn inzet om de belangen van de landbouw in de beheerplannen van Natura 2000 te krijgen, en de Stichting WCL.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer