Zesde generatie op Donkerzicht

Op het akkerbouwbedrijf hofstede Donkerzicht in Kamperland boert momenteel de zesde generatie Leendertse. Maar dat had zomaar anders kunnen lopen.

Tekst: Jasper Schel Foto: Anton Dingemanse

erste steen gelegd op 6 juli 1990 door Petra Leendertse’. Het feit dat Leendertse (48) deze symbolische handeling heeft verricht tijdens de bouw van de schuur, kenmerkt het belang van de familieband.
‘Ik ben enig kind en had als jonge meid totaal geen interesse om het bedrijf over te nemen. Mijn vader, die inmiddels overleden is, was dan ook heel trots en blij dat wij dit uiteindelijk toch gingen doen’, doelt Leendertse op het feit dat zij met haar man Kowim Noordhoek in 1998 het stokje overnam van haar ouders.
‘Zo bleef het bedrijf in de familie, hoewel Kowim het bedrijf runt. Ik heb bewust mijn eigen naam gehouden om de familietraditie voort te zetten.’
Het stel is de zesde generatie Leendertse op Donkerzicht. Deze hofstede aan de Rippolderseweg in Kamperland wordt sinds 1810 bevolkt door de familie. De geschiedenis van het familiebedrijf is beschreven in een boek dat mede is gebaseerd op herinneringen van Petra’s vader Henk.
‘Mijn vader heeft zelf veel moeite moeten doen om een eigen bedrijf te hebben’, zegt Leendertse. ‘Hij was ook enig kind en mijn opa en oma moesten het pachtbedrijf op een andere locatie in Kamperland verlaten. Gelukkig voor mijn vader hadden zijn oom en tante hier op Donkerzicht geen opvolgers en kreeg het gezin de kans om verder te boeren. Mijn vader heeft lang gevochten om het bedrijf in de familie te houden.’
Minstens net zo blij was hij toen zijn dochter, die de hotelwereld verkoos boven een boerentoekomst, uiteindelijk toch besloot om het roer van Donkerzicht over te nemen, samen met haar man.
‘Ik ben geen boerenzoon, maar had altijd wel vriendjes die van de boerderij kwamen. De boerderij heeft mij altijd getrokken’, zegt Noordhoek.
‘Het vak heb ik door middel van cursussen en de leerschool van Henk onder de knie gekregen. Sinds acht jaar vormen we met vier andere akkerbouwbedrijven één vof onder de naam Nieuw Campen. Dat is ook een soort familiebedrijf. We doen alles samen.’
Leendertse verzorgt de administratie van Donkerzicht. Haar band met het bedrijf is sinds de overname gegroeid. ‘In tegenstelling tot mijn tienerjaren zie ik nu wel de schoonheid van een perceel vlas in bloei of een aardappelveld. Grappig toch?’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer