‘Voor ogen houden dat we hetzelfde willen’

Na vijf lange jaren van voorbereiding was het afgelopen zomer zover: Marijke Folkers (31) en Wiebe in ‘t Hout (32) uit Veendam namen officieel het bedrijf over van hun ouders Hein en Esther in ‘t Hout. ‘Helemaal boeren voor eigen rekening is een feestje.’

Tekst: Ilona Lesscher Foto: Unox

oor Wiebe in ‘t Hout was het altijd een uitgemaakte zaak dat hij thuis in het bedrijf zou komen. In 2000 ging hij al een maatschap aan met zijn vader. ‘Maar met de jaren kom je tot het besef dat een bedrijf runnen steeds complexer wordt en je die kar niet alleen kunt trekken.’
Voor zijn zus Marijke lag de stap in het familiebedrijf minder vanzelfsprekend. Ze werkte thuis altijd wel mee, maar had tot deze zomer een baan buiten de deur. In 2004, als haar vader en moeder met vakantie zijn, rolt ze in de administratie van het bedrijf en ontdekt ze de uitdaging van een eigen bedrijf.
‘Op een gegeven moment zei ik tegen Wiebe: ‘Ik gun je het bedrijf van harte, maar wil het ook wel samen doen.’’ Het werd dat laatste. De bedrijfsvoering en strategie doen de twee samen. Ze vinden dat ze elkaar goed aanvullen. In ‘t Hout: ‘Vrouwen praten meer, ook over aanverwante zaken.’ Folkers: ‘En Wiebe staat daar open voor.’
De instelling van broer en zus is nuchter, zoals je die van noordelingen mag verwachten. ‘Onze strategie is groeien waar mogelijk en het rendement verbeteren. Onze vader zat ook op die toer.’
Vader Hein is ook nog regelmatig op het bedrijf te vinden. Een helpende hand voor zover zijn versleten lichaam dat toelaat. ‘Je doet je kindje - hij heeft het bedrijf uit het niets opgebouwd - over aan je kinderen. Dat kost moeite’, klinkt het met respect.
Mevar Meeden, zoals het familiebedrijf officieel heet, omvat 4.600 Star-vleesvarkens, 38.000 vleeskippen en 285 hectare akkerbouw. De dagelijkse leiding van het bedrijf ligt bij In ‘t Hout.
Folkers’ corebusiness is de boekhouding en administratie. Haar man Jan is in dienst bij de bv. Hij is verantwoordelijk voor de akkerbouwtak. In ‘t Houts vrouw Saskia verricht regelmatig hand-en-spandiensten.

Communicatie

De clou van een goede samenwerking ligt in communicatie. ‘Je moet continu blijven praten; ik bel Wiebe ook veel’, zegt Folkers.
Broer en zus hebben een positieve houding. Wanneer hen iets dwars zit, spreken ze dat naar elkaar uit. Daar moet je niet in blijven hangen, is hun standpunt.
In ‘t Hout en Folkers noemen het een uitdaging om de harmonie goed te houden. ‘We moeten goed voor ogen houden dat we het beste met elkaar voorhebben. Daar zijn we niet altijd bewust mee bezig, maar af en toe benoem ik het wel’, zegt Folkers.
Om die reden bakt ze ook iedere week een bijzondere taart die wordt gedeeld met de hele familie. Want wat zij als twee gezinnen delen met hun ouders is best bijzonder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer