Omzet Agrico groeit 4 procent

Aardappelcoöperatie Agrico heeft in boekjaar 2013-2014 een omzet van 270 miljoen euro gerealiseerd. Dat is 10 miljoen euro meer dan het voorgaande boekjaar.

Haijo DoddeIn een reactie op de jaarcijfers meldt Agrico dat 2013-2014 een goed aardappeljaar was, met mooie prijzen voor pootgoed en aanvankelijk ook voor de consumptieaardappelen.
‘De Nederlandse export van pootaardappelen was recordhoog en ons marktaandeel is bovendien licht gestegen’, zegt directeur Jan van Hoogen van Agrico. ‘Verder heeft met name onze dochteronderneming in Frankrijk een recordhoeveelheid pootgoed afgezet.’
Van de netto-omzet van Agrico is 220.000 euro afkomstig van de afzet van pootgoed. Dat is een aandeel van ruim 80 procent en enkele procenten meer dan vorig jaar. Het areaal pootgoed dat Agrico op contract heeft laten telen, nam toe met bijna 200 hectare in 2013-2014 tot 11.927 hectare. De geleverde hoeveelheid pootgoed kwam uit op 412.208 ton.

Financiële omzet

Het geteelde areaal consumptieaardappelen voor het tafelsegment en voor afzet op de biologische markt was in teeltjaar 2013 1.556 hectare en daarmee vergelijkbaar met het jaar daarvoor. De omzet in volume consumptieaardappelen was met 67.947 ton ook vrijwel net zo groot als het vorige boekjaar.
De financiële omzet echter is 4 miljoen euro lager en komt uit op 48 miljoen euro. Volgens Van Hoogen is dat dan ook volledig te wijten aan de lagere opbrengstprijs.
De omzet betreft voor 76,5 procent verkoop naar buitenlandse bestemmingen. Het aandeel afzet buiten de Europese Unie is 26,6 procent. Vorig jaar was het aandeel van de totale export 74,5 procent.
Van Hoogen zegt dat er niet echt sprake is van een trend als hij kijkt naar de verdeling van de omzet per afzetgebied. Het verschilt volgens hem van jaar tot jaar. ‘De verdeling is vooral afhankelijk van het prijsniveau van het pootgoed en de consumptieaardappelen.’
In totaal betaalde Agrico in 2013-2014 195 miljoen euro uit aan de aardappeltelers voor de inkoop van aardappelen. Dat is een stijging van 4,8 procent ten opzichte van 2012-2013. Toen kocht het aardappelbedrijf voor bijna 186 miljoen euro aan pootgoed en consumptieaardappelen in.
Volgens Van Hoogen laten de inkoopcijfers zien dat Agrico de extra omzet bijna volledig uitbetaalt aan de leden van de coöperatie en aan de toeleveranciers van buitenlandse ondernemingen.
Het nettoresultaat van 2,8 miljoen euro is vergelijkbaar met vorig jaar en wordt vrijwel volledig aan het eigen vermogen toegevoegd.

Moeizame markt

Voor het lopende seizoen meldt Van Hoogen dat de afzet van pootgoed overzee zowel qua volume als prijs goed loopt. ‘Vooral de Zuid-Europese markt is moeizaam. We schatten de omzet nu op 30 tot 40 procent lager dan vorig jaar. In Noordwest-Europa is de afzet redelijk. Voor een groot deel is dat te danken aan de meerjarige contracten die we afsluiten met de verwerkende industrie.’
Over eventuele investeringsplannen zegt Van Hoogen dat investeren voor een onderneming als Agrico een continu proces is. ‘We investeren altijd. Grote plannen echter zijn er dit jaar bij Agrico Research waar een nieuw kassencomplex wordt bijgebouwd. Over verdere overnames of samenwerkingen in het buitenland is niets concreets te zeggen. Zulke zaken komen vaak onaangekondigd op je pad’, aldus Van Hoogen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer