Breedband in buitengebied Gelderland

Provincie Gelderland wil in de Achterhoek de aansluiting van snel internet in het buitengebied gaan oppakken met de gemeenten.

Breedband+in+buitengebied+Gelderland
© NVT

In Gelderland zijn op dit moment 71.600 huishoudens niet aangesloten op snel internet.

In de Achterhoek wil de provincie samen met gemeenten een breedbandbedrijf oprichten.

Daarmee worden woningen in het buitengebied op een snelle en goedkope manier van breedband voorzien.

Kosten

De kosten voor de aanleg van breedband bij de 21.000 huishoudens in de Achterhoek bedragen circa 60 miljoen euro. Ruim de helft wordt door de provincie geïnvesteerd, de andere helft wordt door gemeenten financieel mogelijk gemaakt.

De kosten voor de aanleg van de overige 50.600 huishoudens in Gelderland bedragen naar verwachting 127 tot 155 miljoen euro.

Witte gebieden

De overheid mag alleen snel internet aanleggen in de zogenaamde 'witte gebieden'. Dat zijn gebieden waar marktpartijen de komende drie jaar geen plannen hebben om snel internet aan te leggen.

Verantwoordelijkheid

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: 'Je ziet dat de markt zelf haar verantwoordelijkheid niet pakt. Onze pogingen om met marktpartijen tot samenwerking te komen zijn ook niet gelukt. Dat is de legitimatie voor de publieke partijen in de Achterhoek om onze middelen en menskracht samen te brengen.

Provinciale Staten willen nu weten om hoeveel huishoudens het gaat en wat de kosten zijn voor de aanleg van snel internet in die overige witte gebieden in Gelderland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer