Boegbeeld blikt vooruit

‘Hoe houden we de agrarische sector in de race, zorgen we dat de sector concurrerend blijft?’ Op die kernvragen gaat Aalt Dijkhuizen, boegbeeld Topsector Agri&Food, in tijdens de Dag van LTO Noord Friesland op vrijdag 12 december.

Henriët DijkZijn focus ligt daarbij op de melkveehouderij. Dijkhuizen wil samen met de zaal 10 à 15 jaar vooruitblikken. ‘Die discussie vind ik nu te weinig naar voren komen’, meent de oud-voorzitter van Wageningen UR. ‘Het is meteen: blijven we grondgebonden of niet. Ik vind de oproep van Veerman en Wijffels een hoog gehalte aan emotie hebben en te weinig op feiten gebaseerd.’
Naast emotie wordt in de ogen van Dijkhuizen de discussie te veel vanuit een negatieve keuze gevoerd. ‘Die is, dat de melkveehouderij vooral niet moet gaan lijken op de intensieve veehouderij’, zegt hij. ‘Beter vind ik om te kijken naar wat de sector sterk houdt, ook over 10 of 15 jaar. Wat is daar voor nodig?’
De wereldwijd toenemende vraag naar zuivel en de relatief goede ruimte voor de melkveehouderij in Noord-Nederland zijn gunstige factoren. ‘Met grondgebondenheid als eis zit je in het Noorden relatief het beste. Hoewel, dat hangt er natuurlijk wel van af hoeveel ‘ruimte’ de provincie geeft.’ Aangezien gedeputeerde Johannes Kramer van provincie Friesland eveneens spreekt op de de Dag van LTO Noord Friesland kan hij daar op ingaan.
Zelf heeft Dijkhuizen zorg over een te strikte grondgebondendheid. ‘Het gaat er mij om, dat er markt onder zit. Grondgebondenheid redden we alleen als consumenten er de extra prijs voor willen betalen. Ik heb nog geen analyse gezien waarin dat wordt aangetoond. Internationaal kom ik de vraag naar grondgebondenheid niet of nauwelijks tegen, wel naar bijvoorbeeld veiligheid en gezondheid.’

Molensteen

‘Voor de huidige situatie in Nederland is grondgebondenheid qua imago belangrijk, dat realiseer ik me. Alleen hebben we daarmee ook de goede richting te pakken voor over 15 jaar of wordt het een molensteen om onze nek?’, aldus Dijkhuizen.
In Topsectoren werken overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samen aan kennis en innovatie. Vanwege zijn ruime staat van dienst in de agrifoodsector is Dijkhuizen benoemd als boegbeeld van de Topsector Agri&Food.
De Dag van LTO Noord Friesland is vrijdag 12 december in het WTC Congrescentrum in Leeuwarden. De inloop is vanaf 9.15 uur.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer