Nederlandse+strategie+agri%2Dfood+China+nodig
Nieuws
© Vlaggen.nl

Nederlandse strategie agri-food China nodig

Een nationale strategie voor de agri-food handel met China is nodig, geven het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en LEI Wageningen UR (WUR) aan.

Het is volgens beide kenniscentra van groot belang dat het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid daarbij krachtig samenwerken binnen de Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

'Door zich te positioneren als duurzame partner op het gebied van voedselzekerheid en -veiligheid kan de Nederlandse agri-food sector haar marktpositie in China verbeteren', geven HCSS en WUR aan.

Goede match

Een eerste verkenning van de onderzoekers toont een goede match tussen de sterkten van Nederland en de Chinese vraag naar technologie, kennis en producten.

'Die band is er in tal van onderdelen van de voedselketen, variërend van import tot logistiek, vooral voor groenten, aardappelen, zuivel en vlees uit de intensieve veehouderij.'

Veilig voedsel

China staat onder extreme druk om aan de groeiende vraag naar hoogwaardig en veilig voedsel voor de groeiende middenklasse en hoge inkomens te voldoen.

Dat biedt kansen voor de Nederlandse Topsectoren, verzekeren de onderzoekers. 'Die kunnen door export van producten en kennis kan bijdragen aan een meer gediversifieerde en duurzame voedselvoorziening van betrouwbare kwaliteit in China.'

Risico's

De aanzienlijke risico's voor Nederlandse bedrijven actief in China zijn een punt van aandacht, geven HCSS en WUR aan.

'Dat varieert van een ongelijk speelveld met Chinese staatsbedrijven, slecht beschermde kwekersrechten en intellectueel eigendom, tot ongunstige regelgeving en andere markttoetredingsbarrières.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer