Wilde eend met H5N8 gevonden

Duitse onderzoekers van het Friedrich-Loeffler-Institut hebben in Mecklenburg-Vorpommern een wilde eend gespot, die besmet blijkt te zijn met het H5N8 vogelgriepvirus. Het is nog niet duidelijk hoe dit virus vervolgens in stallen terechtkomt.


Wilde+eend+met+H5N8+gevonden
© 123RF

Het onderzoeksinstituut vergroot het aantal monsternemingen bij wilde vogels. Het instituut sluit, naast verspreiding door het binnenhalen via personen, goederen, voer of water, nu deze wilde vogels niet uit.
De FLI nu ook bevestigd besmetting met HPAI H5N8 bij een wilde vogel in Mecklenburg-Vorpommern. Het land heeft een algemene stalling bod voor pluimvee, doen er verdere bemonstering en versterkt door de wilde vogel monitoring.

Alertheid

Onduidelijk blijft hoe dit virus vervolgens in de stal komt. Ook hier heeft het instituut veel aandacht voor. Voorlopig pleit het Friedrich-Loeffler-Institut ervoor dat pluimveehouders alert zijn en een hoge biosecurity op hun bedrijf doorvoeren.

Het virus H5N8 sloeg eerder toe in Zuid-Korea, Japan en China. Begin dit jaar werden veel bedrijven in Zuid-Korea door dit virus getroffen. Deze was voor veel kippen, eenden en ganzen dodelijk. Ook is een milde variant bij wilde vogels beschreven. Sommige wilde vogels vertoonden niet eens ziekteverschijnselen.

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer