Suzuki-fruitvlieg kost miljoenen

De precieze schade is niet bekend, maar de Suzuki-fruitvlieg kost Nederlandse telers jaarlijks miljoenen euro’s. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) weten in antwoord op vragen van de VVD.
De sector schat dat de schade door onverkoopbare vruchten per fruitsoort ligt tussen de 2 en 20 procent, zegt Dijksma. Naast oogstverlies maken telers meer arbeidskosten omdat ze vruchten van mindere kwaliteit en afgevallen vruchten van het perceel verwijderen om geen rijpe vruchten achter te laten.
De sector is zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van ziekten en plagen in gewassen en neemt deze verantwoordelijkheid ook op zich, zegt Dijksma. Wel laat ze weten in overleg met de sector te werken aan maatregelen om de Suzuki-fruitvlieg in 2015 te kunnen bestrijden.
Oplossingen worden gezocht in het bevorderen van de bedrijfshygiëne, de inzet van natuurlijke vijanden en eventueel de inzet van gewasbeschermingsmiddelen. De sector heeft voor dit jaar een vrijstelling gekregen voor de toepassing van het gewasbeschermingsmiddel Tracer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer