Ook milde PED erg besmettelijk

De milde variant van Porcine Epidemische Diarree (PED), die onlangs op een Nederlands vleesvarkensbedrijf is vastgesteld, lijkt erg op die in Duitsland enkele maanden geleden.

Ilona LesscherDat er varianten van PED opduiken, is niet ongewoon, geeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) aan. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig kwam er ook PED in Nederland voor. Het ging toen om een variant waarbij vooral oudere (vlees)varkens diarree kregen.
Op dit moment loopt onderzoek naar een nadere typering van het PED-virus bij het Nederlandse bedrijf. De GD vermoedt dat het om dezelfde milde variant gaat als deze zomer in Duitsland is gevonden. De uitslag van dat onderzoek is in de loop van volgende week te verwachten.

Spontaan herstel

Het bedrijf waar het PED-virus rondwaarde, had problemen met diarree, maar de varkens herstelden spontaan binnen enkele dagen tot twee weken. De schade beperkte zich tot wat groeivertraging en een hogere voederconversie. Over waar het virus vandaan komt en hoe het op het bedrijf is gekomen, tast de GD nog volledig in het duister.
Het lijkt toeval dat PED relatief kort achter elkaar op verschillende plaatsen in Europa de kop opsteekt. De GD geeft aan dat het om incidentele gevallen gaat, waarbij geen patroon zichtbaar is. Ook het milde weer is niet voordelig voor het virus, dat juist gedijt bij koud weer.
De Amerikaanse variant van PED is erg besmettelijk. De GD gaat ervan uit dat dat ook geldt voor de variant die in Europa de kop heeft opgestoken. ‘Of het nu om een milde of agressieve vorm gaat, het is zaak om verspreiding tegen te gaan’, benadrukt de GD.

Niet meldingsplichtig

PED is een bedrijfsgebonden aandoening en niet meldingsplichtig. Het virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer