Binnenhalen zout water onverantwoord

De ontwerp-rijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer ligt ter inzage. Voorgesteld wordt meer ruimte te geven aan het zoute water.

Wil BormHet zoete milieu van het Volkerak-Zoommeer, dat eindelijk in een gezonde balans is, wordt gekoppeld aan het probleemgebied van het zoute Grevelingenmeer.
Met een doorlaat in de Brouwersdam verandert het gezamenlijke oppervlak vervolgens in een gebrekkig functionerend en ongewenst zeegat. Dit leidt regelrecht tot een ecologische en financiële ramp. Desondanks gaat de planvorming onverminderd voort.
Van al het water op de wereld is 97,5 procent zout en 2,5 procent zoet. Het meeste zoete water zit opgeslagen in ijs, sneeuw en in de grond. Slechts 0,3 procent daarvan, dus 0,0075 procent van al het water, bevindt zich in meren en rivieren.
We dienen dan ook zuinig om te springen met het zoete oppervlaktewater dat voor leven en welvaart van groot belang is. Het binnenhalen van getij en zout water is onverantwoord in een land dat voor meer dan de helft beneden de zeespiegel ligt.
De ontwerp-rijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer, die nog tot 1 december ter inzage ligt, slaat volgens mij op de meest cruciale punten de plank mis. Het is pijnlijk dat er geen beroep mogelijk is tegen de definitieve rijksstructuurvisie.
Vol ongeloof zullen mensen zich later afvragen wat de Nederlanders toch heeft bezield om dergelijke loze plannen te realiseren. Deze planvorming veroorzaakt slechts problemen en jaagt de gemeenschap onnodig op kosten. Ze kent alleen verliezers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer