Nog snel belastingvrij schenken

Een schenking doen aan iemand tot een bedrag van 100.000 euro zonder dat de ontvanger over de verkrijging schenkbelasting is verschuldigd, is nog mogelijk tot en met 31 december. Als u dit zou willen doen, dan heeft u daar dus nog twee maanden de tijd voor.

Mariet Kortekaas• De schenking moet worden gebruikt voor de verwerving van een eigen woning, voor verbetering of onderhoud van een eigen woning in het jaar van schenking of in twee daaropvolgende jaren en/of voor aflossing van een eigenwoningschuld.
• Indien al eerder gebruik is gemaakt van de eenmalige schenkingsvrijstelling – al dan niet voor de aanschaf van de woning - komt de reeds genoten vrijstelling in mindering op het bedrag van 100.000 euro.
• Indien de woning is verkocht en er nog sprake is van een restschuld én een schenking wordt gegeven voor aflossing daarvan, geldt daarvoor de verhoogde schenkingsvrijstelling tot maximaal 100.000 euro.
• Indien er een schuld op een woning zit van 100.000 euro en deze schuld van man én vrouw gezamenlijk is, mag bij een schenking aan een van beiden niet de volle 100.000 euro worden geschonken, maar slechts 50.000 euro. Een oplossing in deze situatie kan zijn de schenking aan beiden te doen.
Het is van belang dat de schenkingen tijdig worden gedaan om later niet te worden geconfronteerd met een aanslag. Ter verduidelijking het volgende:
• Als de schenking wordt gebruikt voor aankoop van een woning of aflossing van de hypotheek, moet het bedrag voor 1 januari 2015 zijn overgemaakt aan de hypotheekverstrekker.
• Schenkingen die worden gebruikt voor verbouwing, onderhoud of verbetering van de eigen woning kunnen nog tot 1 januari 2017 worden besteed. Wel moet de woning al in 2014 in bezit zijn en de schenking voor 1 januari 2015 zijn ontvangen.
• Indien u een eigen woning heeft die in aanbouw is, kan ook in 2015 gebruik worden gemaakt van de schenkingsvrijstelling mits dit jaar (2014) minimaal de eerste termijn van het aankoopbedrag voor de nieuwbouwwoning is voldaan. Dus heeft u 100.000 euro ontvangen en kunt u dat dit jaar nog niet helemaal besteden aan de nieuwbouw, dan kunt u het restant gebruiken om de resterende aankooptermijnen die zich in 2015 aandienen te voldoen.
Er moet aangifte van de schenking worden gedaan waarin wordt verzocht de tijdelijk verruimde vrijstelling toe te passen. De aangifte moet bij de Belastingdienst binnen zijn voor 1 maart 2015.
Vanaf 1 januari 2015 geldt weer de reguliere schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Ouders kunnen dan eenmalig ruim 52.000 euro schenken aan ieder van hun kinderen in de leeftijd tussen 18 en 40 jaar.
Indien de schenking niet wordt gebruikt voor een woning, kan maximaal 25.096 euro vrij van schenkbelasting worden geschonken aan kinderen tussen 18 en 40 jaar. Jaarlijks is ruim 5.000 euro vrijgesteld.
Wilt u nog dit jaar gebruikmaken van de ruime schenkingsvrijstelling, wees er dan op tijd bij.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer