2014: 15 miljoen dieren met ster

De Dierenbescherming verwacht dat in 2014 15 miljoen dieren leefden onder 1 of meer sterren van het Beter Leven Keurmerk. Van 2007 tot en met 2013 waren dat er 35 miljoen.

Ilona LesscherHet Beter Leven Keurmerk (BLK) begon in 2007 met de Volwaard Kip. Die kreeg toen als eerste 1 ster van de Dierenbescherming. Dat jaar werden 500.000 dieren met 1 ster afgezet.
De afzet van pluimveevlees met een ster steeg van 3,4 miljoen vleeskuikens in 2010 naar 6,8 miljoen in 2013.

Varkensvlees

Het succes van de Volwaard Kip in 2007 leidde tot eenzelfde systematiek voor andere vleessoorten en tot meer sterren (2 en 3). Naast kip is sterrenvlees van varkens het bekendst.
In 2009 kondigde Albert Heijn aan met 150 varkenshouders in het verssegment volledig over te stappen op varkensvlees met 1 ster. De omzet van producten met het Beter Leven Keurmerk blijft stijgen, maakte de supermarktketen vorige week bekend. Ook Plus-supermarkten maakte ondertussen van varkensvlees met een ster de basis.
In 2010 kregen een half miljoen varkens een ster van de Dierenbescherming. In 2013 steeg dat aantal naar 1,6 miljoen in 2013. DB verwacht dat die stijging de komende jaren fors doorzet. Jumbo maakte namelijk vorige week bekend de basis op te schalen en vanaf september 2015 nog uitsluitend varkensvlees met 1 ster te verkopen. Ook Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) waarbij ruim driehonderd varkenshouders zijn aangesloten, kan op korte termijn voldoen aan de eisen voor 1 ster. KDV belevert Coop en Poiesz.
Varkensvlees met 1 ster van het Beter Leven Keurmerk voldoet aan de eisen die worden gesteld aan het Varken van Morgen. Bij kippenvlees valt 1 ster niet samen met de Kip van Morgen.
Welk percentage van de dieren ook daadwerkelijk wordt verwaard als sterrenvlees is niet bekend. De mogelijkheden voor vierkantsverwaarding groeien echter, geeft programmamanager Marijke de Jong van de Dierenbescherming aan.

Verwerkt product

Volgens De Jong is er sinds 2010 met veel succes energie gestoken in de afzet van Beter Leven Keurmerk-vlees in verwerkte producten. Ze noemt vleeswaren, worst en sinds kort ook salades. De Jong: ‘Zo biedt Lidl een zeer breed assortiment met het BL-Keurmerk aan en maakte kantinecateraar Sodexo vorige week bekend nog uitsluitend kroketten te verkopen met 3-sterrenvlees.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer