Winterrust voor trekganzen Gelderland

Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) kiest voor winterrust voor trekganzen in Gelderland. Buiten de speciale rustgebieden voor ganzen, beperkt de FBE het afschot in de winter tot schadebestrijding op schadegevoelige teelten.

In gebieden met belangrijke schade aan grasland, wordt het verjagen van grauwe ganzen met ondersteunend afschot toegestaan.
In het FBE-bestuur hebben vertegenwoordigers namens landbouw, jacht, overheden, terreinbeherende organisaties en terreineigenaren hierover overeenstemming bereikt. Belangrijk daarbij was dat de provincie ook de regelingen voor schadevergoeding wil versoepelen.

Schadevergoeding

De toezegging van de provincie over de gevraagde ruimhartige schadevergoeding, is voor de FBE acceptabel. Dat houdt in dat ook buiten de rustgebieden 100 procent van de ganzenschade in de winter wordt vergoed.

Dat is inclusief het eigen risico voor de boer. De provincie betaalt dit eigen risico.

Behandelbedrag

Om een schadeaanvraag bij het Faunafonds in te dienen, moet de boer nog wel een behandelbedrag van 300 euro betalen. Het FBE-bestuur wil met de provincie nog in overleg over de wijze waarop schades worden getaxeerd en vastgelegd.

De provincie verleende de FBE ontheffing om de komende jaren de bestrijding van ganzenschade uit te voeren volgens het ganzenbeheerplan. FBE streeft naar een zomerstand van ongeveer 29.000 grauwe ganzen, dat zijn er nu nog ruim drie keer zoveel.

De voorlopige ganzentelling van deze zomer laat een kleine daling zien van het aantal grauwe ganzen. Dit jaar zijn meer dan 35.000 grauwe ganzen afgeschoten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer