Wâldbeantjes landsgrens over

Slow Food Nederland probeert Wâldbeantsje, Reade Krobbe en Kollumer Zoete Erwt mondiale bekendheid te geven. Tijdens de beurs Salone del Gusto/Terra Madra in Turijn promoten zij de lokale peulvruchten.

W%C3%A2ldbeantjes+landsgrens+over
© NVT

De bonenrassen werden deze maand opgenomen in de Ark van de Smaak, een database van Slow Food Nederland die bijzondere streekproducten van Nederlandse bodem voor de vergetelheid moet behoeden.

Op de beurs en conferentie in Italië komen zo'n 250.000 mensen af.

Oude rassen

Tjalke Stoelwinder van aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen: 'Het zou mooi zijn als ook buiten Friesland mensen kennis kunnen maken met deze prachtige peulvruchten.'

Niet alleen voor de handel, maar ook een extra stimulans voor de streek, de kleinschalige telers en degenen die hard achter de schermen werken om voor deze oude rassen weer een bestaan op te bouwen, geeft Stoelwinder aan. 'En het is een mooie kleurrijke toevoeging aan ons culinair erfgoed.'

Friese wouden

Wâldbeantsjes en Reade Krobben worden geteeld door een klein aantal telers in de Friese wouden. De Kollumer Zoete Erwten worden verbouwd bij Sint Jacobiparochie.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer