Stressvrij omgaan met koeien (video)

Hoe op een stressvrije manier om te gaan met koeien? Vrijdag leerden een twintigtal melkveehouder in Riel dit tijdens de seminar 'Stressvrij omgaan met koeien'. Hier liet pionier Philipp Wenz zien hoe door bewegingen de dieren stressvrij in beweging kunnen worden gezet.

Stressvrij+omgaan+met+koeien+%28video%29
© Nieuwe Oogst

Stress bij koeien kost veel geld. Het is een verborgen factor, die kan leiden tot allerlei problemen, rond bijvoorbeeld uiergezondheid, vruchtbaarheid en klauwgezondheid. Ook kost stress melkproductie.

Volgens de Duitser Philipp Wenz van Low-Stress-Stockmanship kan iedere melkveehouder door een andere focus veel stress voorkomen. Niet alleen tijdens het dagelijkse werk, maar ook bij het koebekappen.

'De koe ervaart geen stress van het bekappen op zich, maar van gedoe er omheen. Door dit stressvrij aan te pakken, gaat het niet alleen sneller, ook is het beter voor de koe. '

Amerikaans systeem

Wenz hanteert daarbij een Amerikaans systeem, waarbij druk op de koe, vertrouwen en focus berlangrijk is. Zo zet hij druk op de koe om deze in beweging te krijgen, om die druk direct weer terug te nemen.'

Vervolgens mochten de verschillende melkveehouders zelf aan de slag met dit systeem. Het bleek erg gemakkelijk in gang te zetten. Ook de koeien werden er beduidend rustiger van. Aan het eind van de dag lieten ze zich als makke lammetjes leiden.


Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer