Ook De Dommel geeft beregenaar lucht

Boxtel - In navolging van de Brabantse waterschappen Aa en Maas en Brabantse Delta heeft ook waterschap De Dommel deze week gekozen voor een nieuw, flexibeler beregeningsbeleid. Het biedt ondernemers meer handelingsvrijheid, op voorwaarde dat ze een bedrijfswaterplan hebben.

Douwe KortingDe drie Brabantse waterschappen rekenen vanaf het beregeningsseizoen 2015 af met het oude beleid dat boeren weinig ontwikkelingsperspectief bood. Nieuwe grondwaterputten waren uit den boze en verzoeken om extra pompcapaciteit werden structureel geweigerd.
In het nieuwe beleid is er in grote delen van hun beheersgebieden meer flexibiliteit in het plaatsen van putten; dit wel op de nadrukkelijke voorwaarde dat boeren een bedrijfswaterplan hebben en daar ook naar handelen. Ook het voorjaarsberegeningsverbod op grasland is vervallen, evenals het urenverbod op gras tussen 11 en 17 uur in juni en juli.

Boervriendelijker

Deze zomer stemden de twee waterbeheerders in Oost- en West-Brabant al in met dit ‘boervriendelijke beleid’. Het bestuur van waterschap De Dommel nam iets meer tijd, maar maandag was ook daar het groene licht.
Dagelijks bestuurslid Lex Huijbers snapt goed dat zijn waterschap iets meer tijd nodig had. Dat terwijl de wil om het beregeningsbeleid ook in De Dommel over een andere boeg te gooien, er al lang was. ‘Grote delen van Midden-Brabant bestaan uit kwetsbare Natura 2000-gebieden, vooral het gebied onder Eindhoven. Als waterschap zijn we gebonden aan de Natuurbeschermingswet. Het beregeningsbeleid zomaar aanpassen stuit op te grote bezwaren.’
De afgelopen maanden is een ‘moeizaam traject’ doorlopen, doorspekt met hydrologische onderzoeken en veel taaie wet- en regelgeving. Het onderzoek focuste zich op de contouren rond die kwetsbare natuurgebieden. Boeren buiten die kilometers brede zones krijgen, net als hun collega’s in de buurwaterschappen, de maximaal toegestane flexibiliteit. Maar binnen de contouren blijft het oude beleid gehandhaafd.
De grootte van de contouren is in het Dommelgebied, net als bij de andere waterschappen, overigens wel een stuk gekrompen. ‘Konden we in eerste instantie het nieuwe beleid maar in een achtste van ons gebied implementeren, na een verfijningsslag is daar een achtste bijgekomen. Goed nieuws voor veel boeren dus’, aldus Huijbers.

Extra stap

Binnen de contouren gaat De Dommel zelfs verder dan Brabantse Delta en Aa en Maas. In een deel ervan laat De Dommel de teugels iets vieren. Zowel het urenverbod als het voorjaarsverbod vervallen hier. ZLTO ziet graag dat ook de buurwaterschappen die extra stap zetten en gaat zich daar de komende tijd sterk voor maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer