Minder onkruid met ruggenteelt

Bij de teelt van maïs op ruggen is onkruid beter te beheersen, volgens Thomas Pollema van SPNA (Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw).

René LuijmesDat blijkt uit proeven op het proefbedrijf Kollumerwaard in Munnekezijl. Volgens Pollema bleef het perceel het gehele jaar vrijwel onkruid vrij, met een paar keer machinaal schoffelen/eggen.
‘Het voordeel van maïs op ruggen is dat de rug sneller opwarmt’, zegt Pollema. ‘Daardoor komt meer fosfaat eerder en meer beschikbaar voor de plant.’ Er werd aanvullend biologische meststof onder het zaad toegediend. ‘Hierdoor is de benutting hoger.’

Zonder ploegen

Onderzoeker Rommie van der Weide van Wageningen UR zag de ‘ridge till’ voor het eerst in Canada. Telers hebben permanente ruggen op hun land, waarvan ze vlak voor de zaai van de maïs het topje afhalen. Na de zaai aarden ze de ruggen opnieuw aan. Ploegen en een volvelds zaaibedbereiding zijn daardoor niet meer nodig.
Ruggenteelt blijkt een goede manier om zonder ploegen onkruiden de baas te blijven. Chemische bestrijding is niet meer nodig.
Van der Weide nam het systeem mee in haar onderzoek naar verschillende niet-ploegsystemen voor de teelt van maïs. Het gaat hierbij om de vergelijking van ploegen, niet-kerende grondbewerking op de Limburgse manier - de grond 25 centimeter lostrekken en voor zaaien van de maïs frezen -, ridge till en helemaal geen grondbewerking.
Volgens Van der Weide heeft niet ploegen milieutechnisch veel voordelen, maar moet wel worden gekeken of het in Nederland werkt.
De eerste resultaten van het onderzoek wijzen erop dat de verschillende systemen een gelijke opbrengst geven, als de zaai en de onkruidbeheersing goed verlopen. Het onkruid was goed chemisch te bestrijden. En waar enkel mechanische bestrijding was toegepast, bleek de onkruidbeheersing na het niet ploegen moeilijker.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer