Halsbandparkiet rukt op in de landbouw

De halsbandparkiet, een exoot in Nederland, veroorzaakt sinds kort schade in de fruitteelt. Een risicoanalyse van CLM Onderzoek en Advies laat zien dat in fruitteeltgebieden nabij de randstad de schade kan toenemen.

Halsbandparkiet+rukt+op+in+de+landbouw
© Nieuwe Oogst

De boomteelt en mogelijk zelfs de maïsteelt kunnen in de toekomst ook risico lopen op schade door halsbandparkieten, volgens CLM.

Op elf fruitteeltbedrijven, meest in Zuid-Holland, is schade vastgesteld die veroorzaakt is door de halsbandparkiet, blijkt uit onderzoek dat CLM afgelopen seizoen uitvoerde in opdracht van de Nationale Voedsel- en Waren Autoriteit.

Betuwe

Ook in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland zijn schadegevallen bekend. Fruitteeltgebieden in Zuid-Holland, Kromme Rijn en de westelijke Betuwe kunnen op termijn risico lopen op schade.

De halsbandparkiet heeft een breed spectrum aan voedsel bestaand uit vruchten, zaden en knoppen. In Nederland worden boomknoppen gegeten, maar in de boomteelt is nog geen schade gemeld.

Europa

In andere Europese landen waar de halsbandparkiet zich heeft gevestigd, is schade vastgesteld in allerlei soorten fruit (appel, peer, pruim), druiven en zacht fruit (frambozen).

Snijmaïs wordt in Nederland op grote schaal verbouwd maar het lijkt er op dat de halsbandparkiet deze voedselbron nog niet heeft ontdekt.

Exoot

De halsbandparkiet, is een exoot die in Nederland is verwilderd sinds 1968 en vooral voorkomt in steden en parklandschappen in de randstad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer