Biofosfaatfabriek in Son officieel geopend

De Ecoson Biofosfaatfabriek in Son is gisteren door staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) geopend. Deze fabriek produceert uit varkensmest groen gas en een natuurlijke, fosfaatrijke organische mestkorrel voor toepassing in fosfaatarme landbouwgebieden.

Biofosfaatfabriek+in+Son+officieel+geopend
© Ecoson

Ecoson zet daarmee naar eigen zeggen een belangrijke stap in het sluiten van kringlopen. Dat gebeurt door het verbinden van de vraag naar biofosfaat in fosfaatarme landbouwgebieden met het overschot aan fosfaat in Nederland.

Het bedrijf heeft in samenwerking met Stichting ZLTO Mestinitiatief Dommelland (ZMD) en Mestac zeventig boeren gecontracteerd die verse varkensdrijfmest leveren.

Gegarandeerde mestafname

Voor deze boeren geldt een gegarandeerde mestafname en ze maken gebruik van de structurele oplossing voor de afzet van fosfaat, geeft Ecoson aan.

Omdat het fosfaat buiten de Nederlandse landbouw wordt afgezet, wordt hiermee voldaan aan het nieuwe Nederlandse mestbeleid voor verplichte mestverwerking.

Biofosfaatkorrel

De biofosfaatfabriek heeft een verwerkingscapaciteit van 100.000 ton dierlijke mest per jaar. Hiermee wordt jaarlijks zo'n 6.000 ton biofosfaatkorrel gemaakt.

Deze biofosfaatkorrel wordt geëxporteerd naar fosfaatarme landbouwgebieden buiten Nederland om zo tegelijkertijd de fosfaatbelasting in de Nederlandse landbouw te verlagen.

Vergisting

Verder ontstaat in het productieproces door middel van vergisting op jaarbasis 2.500.000 kuub groen gas dat rechtstreeks wordt geleverd aan het gasdistributienetwerk van regio Eindhoven.

Dat komt overeen met het jaarverbruik van 1.700 huishoudens, waarmee Ecoson een CO2-reductie realiseert van globaal 4.500 ton per jaar.

Digestaat

Het digestaat uit de vergisting wordt met restwarmte van Ecoson gedroogd en de dunne mestfractie wordt gereinigd in een waterzuiveringsinstallatie die energie oplevert in plaats van verbruikt.

De meststof wordt na droging gehygiëniseerd en geperst tot korrels. Hiermee voldoet het biofosfaat aan alle kwaliteitseisen en is het geschikt voor export naar landbouwgebieden met een fosfaattekort.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer