Dierenarts vaker op bedrijfsbezoek

Melkveehouders kiezen er vaker voor om de veearts wekelijks in plaats van maandelijks te laten komen voor bedrijfsbegeleiding.

Mariska Bloemberg-van der Hulst‘In onze praktijk zien we heel duidelijk een verschuiving van een maandelijks bezoek naar een wekelijks of tweewekelijkse bedrijfsbegeleiding’, vertelt dierenarts Jeroen Houwing van Dierenkliniek Winsum.
‘Zeker bij grote melkveebedrijven zit je daardoor dichter op de vruchtbaarheid. Koeien die niet drachtig zijn, worden eerder opgespoord. Je kunt ze dus eerder behandelen. Koeien worden eerder geïnsemineerd, waardoor de tussenkalftijd minder snel oploopt’, aldus Houwing.

Continu inzicht

Ook bij Dierenkliniek Wolvega zien ze dat meer boeren kiezen voor een wekelijkse of tweewekelijks bedrijfsbezoek. ‘Het geeft continu inzicht in de bedrijfsvoering van het koppel en behandelingen kunnen snel worden gecontroleerd’, zegt dierenarts Bauke van der Valk van Dierenkliniek Wolvega.
Van der Valk vindt ook de vroege drachtdiagnostiek een voordeel. ‘Bij guste koeien verlies je dus slechts één cyclus. Daar komt bij dat een bedrijfsbezoek minder tijd kost en de kosten op jaarbasis gelijk blijven.’
Ook Houwing noemt de kortere bedrijfsbezoeken een voordeel. ‘Bij een maandelijks bezoek moet je soms zestig dieren per keer scannen. Dat is veel werk en verstoort ook de dagelijkse werkzaamheden van de veehouder. Bij een wekelijks of tweewekelijks bezoek separeert de veehouder een handjevol dieren en ben je binnen een halfuurtje weer weg. Dit terwijl de kosten gelijk blijven.’
Houwing voegt daaraan toe dat ook de betrokkenheid met het melkveebedrijf groter wordt. ‘Je hebt er meer feeling mee.’ Zowel in de pluimveehouderij als in de varkenshouderij kiezen de meeste veehouders al langer voor een wekelijks of tweewekelijks bedrijfsbezoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer