Sensor geeft seintje als koe aandacht verdient

Op de zeven praktijkbedrijven van Smart Dairy Farming worden dagelijks veel gegevens verzameld. Het gaat bijvoorbeeld om de vreettijd van koeien, het gewicht van kalfjes, het celgetal van individuele koeien of de herkauwactiviteit van droogstaande dieren.

Deze data worden omgezet in werkinstructies voor de melkveehouder. Dit gebeurt op individueel koeniveau. De boer geeft het dier vervolgens een aangepaste verzorging en voorkomt daarmee bijvoorbeeld dat de dieren ziek worden.
‘Met het project Smart Dairy Farming willen we een impuls geven aan duurzaamheidsdoelen in de melkveehouderij. Het project ondersteunt melkveehouders bij het realiseren van een hogere levensverwachting van koeien’, vertelt Bart Jan Wulfse, projectleider SDF.

Drie processen

Er wordt nauw samengewerkt tussen de deelnemende melkveehouders, het bedrijfsleven en kenniscentra. De veehouders worden ondersteund bij drie processen: jongveeopfok, transitiemanagement en vruchtbaarheid.
Op de melkveebedrijven zijn sensoren geïnstalleerd. De gegevens die hieruit voortkomen, worden direct door SDF verzameld.
‘Samen met de partners zoeken we naar signalen die relevant zijn voor de veeverzorging. We koppelen dat terug met de veehouders en geven concrete adviezen. De melkveehouder krijgt via zijn telefoon bijvoorbeeld het signaal om een koe te insemineren of een kalf naar de drinkautomaat te brengen’, legt de projectleider uit.
Volgens Wulfse hoef je geen techneut te zijn om met sensoren en werkinstructies te werken. ‘De technologie is slechts een middel om dieren op koeniveau te kunnen monitoren. Het is een steuntje in de rug.’
Het project is in 2012 begonnen en loopt dit jaar af. Er wordt al gewerkt aan een vervolg. ‘We willen het aantal melkveehouders in ons project uitbreiden. Precisiemelkveehouderij gebaseerd op sensorgegevens heeft veel perspectief om de levensduur van koeien te verhogen. Er liggen nog veel kansen’, stelt de projectleider.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer