Nederlandse subsidie overstromingsrisico's

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu trekt dit jaar een half miljoen euro uit voor de ontwikkeling van een overstromingsmodel. Aqueduct moet in beeld brengen hoe kwetsbaar laaggelegen gebieden zijn voor overstromingen.

Nederlandse+subsidie+overstromingsrisico%27s
© I en M

Het model geeft tevens inzicht in welke overstromingsrisico’s kunnen ontstaan door klimaatverandering. Dat maakte staatssecretaris Wilma Mansveld vandaag in New York bekend tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties.

Aqueduct maakt het mogelijk voor landen om maatregelen te nemen die de verandering van het klimaat zo veel mogelijk beperken en zorgen voor een veiligere leefomgeving.

Klimaatverandering

'De kennis van overstromingen zit in ons DNA', stelt Mansveld. 'Laten we die kennis gebruiken om andere landen te helpen om goede risicoanalyses te maken en hun inwoners te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.'

Om te kunnen anticiperen op de gevolgen van klimaatverandering is het nodig om te weten welke effecten klimaatverandering heeft op de leefomgeving, de economie en de veiligheid.

Aqueduct

Landen kunnen Aqueduct straks gebruiken om die risico’s in kaart te brengen en te beoordelen welk effect hun maatregelen tegen overstromingen hebben. 'De Nederlandse waterkennis kan op die manier wereldwijd worden gebruikt', geeft de bewindsvrouw aan.

Het overstromingsmodel wordt ontwikkeld door een consortium van het Amerikaanse World Resources Institute (WRI), Deltares, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer