Afstandsnorm veehouderij lastig

Het is niet eenvoudig een afstandsnorm te stellen tussen een veehouderijbedrijf en bewoning. Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de intensieve veehouderij in relatie tot volksgezondheid.

Arno de SnooDe SP diende eerder een voorstel in waarmee de gezondheidsrisico’s uit de veehouderij aan banden moeten worden gelegd. Volgens de partij is er onvoldoende regelgeving om de bevolking te beschermen tegen de intensieve veehouderij.
Een van de maatregelen is het instellen van een minimum afstand van 250 meter tussen veehouderij en bewoning. Dit zou moeten gelden voor alle nieuwe vergunningaanvragen waarbij het bestemmingsplan gewijzigd moet worden.
Volgens de maker van het voorstel, Henk van Gerven van de SP, zou het afstandscriterium gevolgen hebben voor zo’n 7 procent van de veehouderijbedrijven. ‘Voor niet-grondgebonden bedrijven heeft dit afstandscriterium het meeste nut.’
VVD en CDA zijn tegen een afstandsnorm. Zij vinden dat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is om een afstandsnorm in te stellen. VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders: ‘Volksgezondheid komt op de eerste plaats, maar de regelgeving moet goed onderbouwd zijn. Nieuwe regels mogen innovaties niet remmen.’

Aanscherpen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) ziet ook beren op de weg. ‘Er zijn grote regionale verschillen. Welke maatregelen op lokaal niveau nodig zijn, kunnen we niet vanuit Den Haag bepalen.’ Ze liet weten dat de overheid al werkt aan het aanscherpen van normen van onder meer geur en de uitstoot van fijnstof en endotoxinen.
De SP stelde in haar initiatiefnota dat de overheid een stop op agrarische activiteiten kan instellen als er sprake is van acute dreiging voor de volksgezondheid.
Het debat, waarbij PVV, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP ontbraken, loopt vooruit op een wetsvoorstel waarmee de veehouderij op regionaal niveau kan worden begrensd. Dijksma gaat binnenkort over dit wetsvoorstel in debat met de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer