'Aanpak Asscher is verslechtering'

Minister Lodewijk Asscher (SZW) werkt aan de Wet Aanpak Schijnconstructies om misbruik en uitbuiting van buitenlandse arbeidskrachten tegen te gaan. LTO Nederland staat achter de doelstelling, maar vreest dat de beoogde uitwerking op sommige onderdelen het doel voorbij zal schieten.

Deze zomer berichtte Asscher de Tweede Kamer over zijn aanpak van schijnconstructies. Hij presenteerde een aantal maatregelen die wat hem betreft per 1 januari 2015 van kracht worden als de Wet Aanpak Schijnconstructies ingaat. Zo wil hij dat het salaris niet meer volledig contant wordt uitbetaald. In plaats daarvan moeten werkgevers minimaal het wettelijk minimumloon op een bankrekening overmaken.
Ook het verrekenen van huisvesting of ziektekostenpremies met het minimumloon wordt, wat Asscher betreft, niet meer toegestaan. De werkgever moet een afzonderlijke rekening voor de huisvesting naar de werknemer sturen en die moet zijn zorgverzekering zelf regelen.
De bewindsman wijst erop dat de Inspectie SZW te vaak situaties tegenkomt waarbij minder dan het wettelijk minimumloon wordt betaald. Ook tonen werkgevers kwitanties voor contante loonbetalingen die nooit zijn gedaan.
Verder betalen sommige werkgevers loon dat deels bestaat uit onduidelijke onkostenvergoedingen. De werknemer bouwt daardoor minder WW-rechten op.

Oneigenlijke concurrentie

LTO Nederland, inclusief LTO Seizoenarbeid en fruittelersorganisatie NFO, en de brancheverenigingen van uitzendbureaus ABU en NBBU willen de schijnconstructies ook tegengaan. ‘Die werken oneigenlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden in de hand’, stelt , LTO-specialist Sociaal-economisch beleid Gerard van der Grind.
Toch zet de sector kritische kanttekeningen bij de plannen. Van der Grind: ‘De uitwerking van het voorstel van de minister betekent een verslechtering voor werkgever en werknemer.’ De werkgeversorganisaties vrezen dat de voorgenomen maatregelen leiden tot meer administratief werk bij de werkgever en hogere kosten voor de werknemer. De kans op fraude neemt evenmin af, vinden ze.
LTO stelt dat de Inspectie SZW met de beoogde aanpak weliswaar eenvoudig kan controleren of het minimumloon wordt betaald, maar de kosten van huisvesting zijn onzichtbaar geworden. ‘Je schept een nieuwe schijn als verrekeningen niet zichtbaar mogen zijn op de loonstrook. Je weet ook niet wat daarbuiten kan gebeuren’, vindt Van der Grind. ‘Wat nu transparant is op de loonstrook, wordt dan onzichtbaar.’
Als de plannen van Asscher doorgaan, komt een einde aan de collectieve ziektekostenverzekering voor arbeidsmigranten in de sector. LTO Seizoenarbeid verwerkte in 2013 ruim 35.000 aanmeldingen voor zo’n zorgverzekering. De collectiviteitskorting van 10 procent kwam ten gunste van de werknemers. Dit voordeel – inclusief het ontbreken van eigen risico vervalt als werknemers zich op eigen initiatief moeten verzekeren.
De door de minister voorgestelde werkwijze zadelt zorgverzekeraars met een gigantisch incassorisico op, vermoedt LTO. Ook huisartsen en ziekenhuizen krijgen hiermee te maken zodra een werknemer zelf de factuur moet betalen voor een behandeling buiten het pakket of omdat er geen contract is met een zorgverzekeraar.
Het is trouwens de vraag of werknemers zich op eigen kracht zullen verzekeren. Zij moeten zelf contact opnemen met een Nederlandse verzekeraar en de verzekering kost in hun ogen immers veel geld. Controle op het afsluiten van een zorgverzekering kan via de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), maar in de praktijk is steeds gebleken dat veel arbeidsmigranten niet staan ingeschreven, omdat ze korter dan vier maanden in Nederland verblijven.
LTO Nederland is samen met andere werknemersorganisaties in discussie met het ministerie van SWZ om het voorstel aan te passen en bijvoorbeeld de collectieve zorgverzekering te behouden.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer