Ozonvervuiling+reduceert+oogst+India
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ozonvervuiling reduceert oogst India

Hoge concentraties ozon reduceren de opbrengsten van gewassen in India. Wetenschappers schatten het verlies aan opbrengst op vele tientallen miljoenen tonnen.

De ozonvervuiling is het gevolg van sterk opkomende industrialisatie, meer verkeer en kooktoestellen in huishoudens in het land. Onderzoek gesteund door de American Geophysical Union (AGU) komt met schattingen voor de eerste tien jaar van deze eeuw.

Jaarlijks mist India de opbrengst aan voedsel waarmee een derde van de armste bevolking van het land gevoed zou kunnen worden.

Hoge bevolkingsconcentratie

Vooral in gebieden met een hoge bevolkingsconcentratie meten luchtvervuilingsexperts veel ozon. De vervuiling beschadigt het bladapparaat van gewassen, vooral onder hete omstandigheden.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers neemt de schade toe en versterkt klimaatverandering het effect. Tarwe is het gevoeligste gewas. De financiële schade in tarwe en rijst samen wordt geschat op 600 miljoen euro.

Aandacht

Belangrijk doel van het onderzoek is India te wijzen op het belang van goede luchtkwaliteit voor de agrarische productie. India kent geen regels voor luchtverontreiniging, terwijl smog in het land plaatselijk net zo ernstig is als in steden als de Chinese hoofdstad Beijing.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer