Uur van de waarheid

Binnen veel gezinnen is ‘de waarheid spreken’ een vanzelfsprekendheid. Ik durf de stelling aan dat ook veel boeren en tuinders dit vinden. Naast ‘iets overhebben voor een ander’ is eerlijk zijn een waarde waar wij ons aan optrekken. Het is een groot goed om de ander recht in de ogen te kunnen kijken. Of het nu om een zakelijke relatie gaat of een sociale; vertrouwen, eerlijkheid en de ander iets gunnen zijn de basis. Dat is kenmerkend voor de Nederlandse boerencultuur.
Vooruitkijken en continuïteit van de bedrijfsvoering zijn ook karakteristiek voor de land- en tuinbouw. Daarom wil ik het in deze column nu al met u over het einde van het jaar hebben. Of eigenlijk over 2015. Dit jaar ging de verplichte mestverwerking in voor een deel van uw overschotmest. Afhankelijk van de regio waar u boert, is dat meer of minder, in een hoger of lager tempo. Dat is in de mestwetgeving vastgelegd en daar willen we ons aan houden.
Zonder dieper in te gaan op de exacte regels, wil ik u toch een paar vragen stellen. Heeft u al een VVO met een collega afgesloten of een MVO met een erkende mestverwerker? Heeft u al uitgerekend wat een fosfaatheffing voor uw bedrijf kan betekenen? Waar staat u met uw bedrijf en wat doet u met het bedrijfsoverschot? Weet u ook welke mestverwerker uw toekomst (mede) gaat bepalen? Handel tijdig en doe het eerlijk, is mijn advies.
Het uur van de waarheid nadert. Eerlijk zijn en iets voor een ander overhebben zijn krachtige waarden. Het mag niet zo zijn dat ondernemers die deze waarden in acht nemen, lijden onder de collega’s die dat niet doen. Dat geldt voor veehouders en voor afnemers van mest. Dat niet doen botst met onze intrinsieke waarden en is voor de maatschappelijke waardering niet goed.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer