Melkprijs RFC stijgt nog steeds

De pro forma - ingeschatte - melkprijs van FrieslandCampina (RFC) steeg over het eerste half jaar met 9,1 procent naar 44,19 euro (exclusief btw) per 100 kilo melk. Dat maakte de zuivelonderneming donderdag bekend.

René LuijmesHet zuivelconcern betaalt over de eerste helft van 2014 een garantieprijs van 42,07 euro per 100 kilo melk. Dit is een toename van 13,6 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013: 37,03 euro. De toename van de garantieprijs is het gevolg van hogere melkprijzen van de referentiebedrijven.
RFC betaalt komende maand voor de eerste keer een interim uitkering aan de leden-melkveehouders van de coöperatie van 0,825 euro per 100 kilo melk. Dit is 75 procent van de pro forma prestatietoeslag over het eerste halfjaar. FrieslandCampina rekent in april 2015 af, op basis van het jaarresultaat en de door het lid geleverde hoeveelheid melk in 2014.

Combinatie

Volgens Cees ’t Hart, CEO van FrieslandCampina, speelt de combinatie van een sterke euro, een hoge melkprijs, een daling in de afzet in een aantal Aziatische markten en de politieke onrust de onderneming het eerste halfjaar parten. ‘Desondanks nam de omzet toe door hogere verkoopprijzen. In de consumentenmarkt heeft kindervoeding het goed gedaan.’
Het bedrijfsresultaat van FrieslandCampina daalde in het eerste halfjaar van dit jaar met 102 miljoen naar 173 miljoen euro. Dit is een daling van 37,1 procent. De opbrengstprijzen voor producten als foliekaas, boter en melkpoeder waren onvoldoende om de hogere garantieprijs voor de leden-melkveehouders te compenseren. Verder stonden de volumes en de marges onder druk door moeilijke marktomstandigheden in Azië en Europa. Ook speelden negatieve valuta-effecten.
De zuivelonderneming had ook te kampen met hogere bedrijfslasten. Deze namen in het eerste halfjaar met 5,5 procent toe naar 5.544 miljoen euro. Dit kwam door hogere kosten voor grondstoffen en verpakkingsmaterialen. De winst over het eerste halfjaar nam af met 60 miljoen euro - 36,6 procent - tot 104 miljoen euro. Het eerste halfjaar in 2013 was de winst nog 164 miljoen euro. De daling komt door ongunstige valuta-effecten van 44 miljoen euro en door hogere bedrijfslasten.

Melkaanvoer

De melkaanvoer van het bedrijf bedroeg dit eerste half jaar 4,8 miljard kilo. Vorig jaar was die aanvoer nog 4,6 miljard. Dit is een stijging van 3,8 procent. Vorig jaar leverden de veehouders in totaal 9,2 miljard kilo melk aan RFC.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer