Meer last van isoglucose in bietsuiker

Analisten van de Rabobank denken dat met het verdwijnen van de suikerquota in 2017 het gebruik van isoglucose in levensmiddelen kan toenemen. Regionaal kan de uit zetmeel gewonnen zoetstof zeker terrein winnen in de Europese Unie.

De Rabo-analisten Vito Martielli en Ruud Schers denken dat vooral in regio’s met relatief veel zetmeel ten opzichte van bietsuiker de verschuiving naar isoglucose eerder zal optreden. Naast het aanbod van suiker of zetmeel weegt de voorkeur van de voedingsmiddelenproducent en die van de consument mee.
In het rapport ‘Will Starch Grains Beat Sugar?’ spreken de analisten de verwachting uit dat in landen als Hongarije, Roemenië en Bulgarije vooral de verschuiving naar isoglucose zal plaatsvinden.
De huidige quotering zet het maximum voor isoglucose op 720.000 ton per jaar. Dat komt neer op ongeveer 4 procent van de caloriewaarde van alle Europese zoetmiddelen. Het is bekend dat in de VS, Mexico en China isoglucose in de frisdrankmarkt suiker al wegdrukt.
Economische wetten zullen van grote invloed zijn op de keuze in zoetstoffen bij fabrikanten. De prijzen voor graan waren de afgelopen jaren regelmatig hoog, wat ten gunste van suiker kan werken.
De toename van de graanproductie in Oost-Europa kan weer in het voordeel van isoglucose zijn, mits dat graan niet wordt ingezet als veevoer, wanneer daar de behoefte groeit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer