LTO: ‘Pilot bemesten trendbreuk’

Een pilot waarbij bedrijven die meer fosfaat van het land halen, ook meer dan de gebruiksruimte mogen bemesten, is van start gegaan. LTO is voorstander van deze vorm van het sluiten van kringlopen op bedrijfsniveau. ‘Het is een trendbreuk’, schetst melkveehouderijvoorman Kees Romijn.

Pieter StokkermansVooralsnog moet iedere ondernemer zich aan de bemestingsnormen houden. Daarbij wordt geen rekening gehouden met hoeveel er van het land wordt gehaald. ‘Veel boeren klagen omdat ze eigenlijk onvoldoende mogen bemesten, naar gelang de opbrengst. Dan is dit een forse stap in de goede richting’, zegt Romijn.
De voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij heeft dit aangekaart bij het ministerie van Economische Zaken en in Brussel en wilde dit aanvankelijk voor alle ondernemers laten gelden, maar dit bleek bij de onderhandelingen rond derogatie niet direct haalbaar.
Wel startte begin deze maand een tweejarige pilot als onderdeel van de Kringloopwijzer. Inmiddels hebben 43 deelnemende bedrijven van het ministerie van Economische Zaken een beschikking om extra gebruiksruimte fosfaat te benutten.
‘Bedrijven kunnen bij goed management zorgen voor een betere opbrengst en daarmee meer bemesting. De ondernemer zit aan het stuur. Met de Kringloopwijzer krijgt hij extra handvatten om dit te realiseren’, aldus Romijn.
Belangrijke voorwaarden voor deelname aan de pilot en voor het in aanmerking komen voor extra gebruiksruimte zijn dat de bedrijven de afgelopen drie jaar hebben deelgenomen aan de Kringloopwijzer en dat ze gemiddeld over die drie jaar aantoonbaar meer van het land hebben gehaald dan is bemest.
Via de pilot, die eind 2017 wordt afgesloten, wordt gekeken of er een werkbaar en betrouwbaar systeem is op te zetten. De pilot is op dit moment alleen geschikt voor bedrijven met overwegend gras en maïs.
De oogst wordt gemeten op basis van de voorraden. Een medewerker van BLGG AgroXpertus meet de opbrengsten. Dit moet ook vanwege de BEX-regelgeving. ‘In combinatie met de gegevens van de Kringloopwijzer wordt het bodemmanagement gekoppeld aan de voeding. Daarmee is het systeem betrouwbaar’, aldus Menno Douma, beleidsmedewerker Melkveehouderij bij LTO.
Omdat de BEX steeds populairder wordt, zijn extra aanmeldingen voor de pilot te verwachten. Ook zullen steeds meer ondernemers door de scherpere normen meer van het land halen dan ze bemesten.
‘We zijn er als sector in geslaagd ruimte te krijgen voor bedrijven die het beter doen, mits we het zelf goed organiseren’, stelt Douma.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer