Maïs nagenoeg op lengte

De afgelopen drie weken is de maïs bij de deelnemers aan het maïsmeetnet fors doorgegroeid.

Ma%C3%AFs+nagenoeg+op+lengte
© Pieter Stokkermans

Goed weer en regelmatig een bui deden het gewas veel goeds. Van de naweeën van de orkaan Bertha , afgelopen zondag en maandag ondervonden de maïstelers nauwelijks schade.

Korte schutbladeren

Toch is er de afgelopen week wat veranderd, merkt ook Jaap Koorn uit Hippolytushoef. Hij is druk om tussen de buien door te combinen en stro te persen.

'Ondanks de forse wind en regen, gedijt de maïs goed. Wel zijn de schutbladeren aan de korte kant, waardoor de kolven hier onderuit komen. Dat kan vraatschade geven’, vertelt hij.

Hagel

Ook elders was het weer slecht. Guido Frijns uit Reijmerstok kreeg zondag zelfs hagel op zijn dak. De maïs die enkele kilometers verderop bij Maastricht staat, had overigens geen last van hagelschade. Voor hem is het lang geleden dat het biologische gewas er met ruim drie meter zo hoog en goed bij stond.

De wind zorgde bij Giel Reintjes in Ottersum wel voor wat tijdelijke schade. De maïsplanten zijn wat tegen elkaar aan gewaaid. De melkveehouder denkt dat dit tijdelijk is.

Droogte

Bij Bert Wissels in het Gelderse Hengelo en Roelof de Jong in Sibrandabuoren is het lang droog geweest. Wissels zette vorige week de regeninstallatie buiten om de weergoden te dreigen. Dat hielp, want zondag en maandag heeft het behoorlijk geregend.

De Jong constateerde dinsdag dat het nog altijd droog was. ‘Je moet bij het lopen door het maïsperceel opletten dat je niet in een droogtescheur wegzakt.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer