Inwoners Horstermeerpolder blijven waaks, ook in rustiger tijden

‘Het is de laatste twee jaar een stuk rustiger in de polder rond de plannen voor vernatting. Maar het plan is nog niet van tafel, dus we blijven opletten en in gesprek met provincie Noord-Holland, waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Natuurmonumenten.’ Zo vat Edward Voshaart de huidige situatie in de Horstermeerpolder samen.
Dat er minder geld is voor natuurontwikkeling en -beheer speelt ook een rol, vermoedt hij. Jarenlang heeft een grootscheeps vernattings- en natuurontwikkelingsplan de gemoederen in de Horstermeer verhit en in 2010 riepen protesterende polderbewoners zelfs de ‘Onafhankelijke Republiek Horstermeer’ uit. Ook werd een stuw verwijderd door bewoners en pas onder grote druk weer teruggeplaatst.
‘Het plan voor plasdrasnatuur in het zuidelijk deel van de polder ligt er nog, maar in afgezwakte vorm. Er is inmiddels wel geluisterd naar lokale kennis over de wisselende bodemgesteldheid en vreemde waterhuishouding in de polder. Ook is de relatie tussen Natuurmonumenten en de landbouw verbeterd’, vertelt de melkveehouder die namens de landbouw al twintig jaar in de bewonersgroep zit.
‘Dat er nu wel lokale kennis doorsijpelt naar beleidsmakers, is te danken aan degenen die in redelijk overleg zijn gebleven met het waterschap en de provincie’, denkt Voshaart.
De Horstermeerpolder is zo’n 610 hectare groot, waarvan ongeveer 480 hectare landbouwgrond. Door de aanwezigheid van onvoorspelbaar kwelwater heeft de polder een lastige waterhuishouding. ‘Als je de ene plek natter maakt, komt de kwel elders omhoog. Graafwerk is hier riskant; je raakt zo een wel. Dat is tijdens de bouw van de stal ook één keer gebeurd.’
Tegen de zin van bewoners is er een nieuw peil aangenomen. Voshaart: ‘Liever houden wij het bij de ‘Keur’, het huidige waterpeil. Anderzijds verandert er niet veel en had het besluit erger gekund.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer