Maïswortelkever gevonden in België

De maïswortelkever ( Diabrotica virgifera) is aangetroffen bij de Belgische luchthaven Zaventem.

Ma%C3%AFswortelkever+gevonden+in+Belgi%C3%AB
©

Dat heeft de Belgische voedselautoriteit FAVV geconstateerd bij een routinemonitoring. Op een perceel in de omgeving van de luchthaven van Zaventem zijn volwassen kevers aangetroffen. De larven van deze kever kunnen aanzienlijke schade veroorzaken bij de maïsteelt.

Maatregelen

Het FAVV heeft rond het getroffen perceel een focuszone met een straal van 1 kilometer en een veiligheidszone met een straal van 6 kilometer afgebakend. Binnen deze zones zijn maatregelen van kracht, die de verspreiding van de kever moeten tegengaan. De betrokken boeren zijn op de hoogte gebracht.

'Geen gevaar'

Volgens Jos Groten, maïsonderzoeker van PPO (Praktijkonderzoek Plant en Omgeving), hoeven Nederlandse telers zich geen zorgen te maken.

'De maatregelen die worden genomen zijn doeltreffend. Ze zijn erop gericht dat de kever zich niet verder verspreid. Er dreigt geen gevaar voor Nederlandse maïsteelt.'

In Nederland is de maïswortelkever is in het verleden ook al diverse malen aangetroffen bij vliegvelden. 'Dat heeft zich toen niet verder uitgebreid. De laatste jaren zijn er ook geen nieuwe gevallen gesignaleerd.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer