Verzekeringen vergen onderhoud

Een verzekeringsportefeuille heeft onderhoud nodig. Jaarlijkse inzage en aanpassing kan genoeg zijn, mits de tussentijdse veranderingen direct worden doorgegeven.

Benjamin OverkleeftVoorbeeld: jarenlang heeft boer Piet zo’n zestig melkkoeien. De groei zet in en op enig moment zijn het honderd melkkoeien. Door bliksem gaan twee koeien dood. Normaliter wordt de waarde prompt uitgekeerd. Stel de waarde per dier is 1.250 euro. Omdat niet alle koeien zijn opgegeven, is er sprake van onderverzekering. De schade wordt afgehandeld naar rato van het aantal opgegeven koeien en komt daarmee op 60/100 x 2.500 euro = 1.500 euro.
Om dergelijke situaties te voorkomen, sturen verzekeraars en tussenpersonen jaarlijks een overzicht waarop de veranderingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, moeten worden vermeld. Dit kan bijvoorbeeld uitbreiding zijn, krimp, plaatsing van zonnepanelen of een verandering in hoedanigheid (pachter, verhuurder onroerend goed). Het niet (tijdig) doorgeven van veranderingen kan bij een schade leiden tot de nodige irritatie.
Zo ook bij nieuw- of verbouw. Verlaat u nooit op de Constructie All Risk-verzekering (CAR) van de aannemer. Die geldt slechts tijdens de (ver)bouwperiode, voor de afgesproken onderhoudstermijn en voor expliciete risico’s. Overleg altijd met uw tussenpersoon of tijdelijke extra dekking nodig is. Uw tussenpersoon kan het gebouw alvast in dekking nemen. Het zal de eerste keer niet zijn dat er een vrachtauto tegen de gevel rijdt of dat de stal vóór oplevering in gebruik wordt genomen. Risico’s waarbij de CAR-verzekeraar geen dekking verleent.
Geef wijzigingen tijdig door en neem de tijd voor een jaarlijks update van de polissen. Die zijn niet bedoeld om meer producten te sluiten, maar om de portefeuille blijvend te koppelen aan de risico’s waaraan u en uw bedrijf blootstaan. Ook het beëindigen van polissen en dekkingen hoort daarbij.
Hebt u al jaren geen portefeuilledoorlichting gehad? Onze adviseurs van LTO Noord Verzekeringen kunnen u vrijblijvend helpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer