CDA Brabant eist oplossing voor zwijnen

Het CDA in Noord-Brabant dringt bij de provincie aan op een snelle oplossing van de problemen met wilde zwijnen. Aanleiding is een fataal ongeluk zaterdag in Heusden, gemeente Asten.

Een 44-jarige automobilist botste op een zwijn en belandde vervolgens tegen een boom en overleed. Voor zover bekend is hij het eerste verkeersslachtoffer in Noord-Brabant als gevolg van de komst van het zwijn vanuit Limburg.

'Het is ontzettend tragisch dat de oplossing niet op tijd en actief heeft plaatsgevonden. Helaas moeten we nu achteraf voor een oplossing gaan zorgen', stelt Statenlid René Kuijken van coalitiepartij CDA.

Gespannen relatie

De zwijnen veroorzaken een gespannen relatie tussen boeren, jagers, burgers en recreatieondernemers, constateert de partij.

Boeren zeggen dat de populatie wilde zwijnen onbeheersbaar is geworden. Jagers schieten nu te weinig zwijnen, menen ze. Definitieve uitroeiing is volgens de provincie onmogelijk vanwege de voortplantingssnelheid.

Bewegingsjacht

Het CDA wil uitbreiding van jachtmethodes, bijvoorbeeld met bewegingsjacht. Bij bewegingsjacht lopen jagers rustig en zonder honden door het schootsveld. Slechts een van hen draagt een geweer.

In tegenstelling tot drijfjacht met drijvers, honden en meer jagers is bewegingsjacht onder voorwaarden toegestaan.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer