‘Rupsbanden hebben effect’

Rupsbanden verdichten de ondergrond minder dan gewone banden, zelfs minder dan de moderne extra soepele UltraFlex-banden. Dat blijkt uit onderzoek in de Zeeuwse plaats Vrouwenpolder.

Steeds grotere machines op het land geven kans op meer bodemverdichting. Ontwikkelingen zoals het toenemend gebruik van rupsen en UltraFlex-banden die sterk kunnen afplatten en zo veel draagoppervlak creëren, kunnen dit beperken.
Alterra-onderzoeker Jan van den Akker: ‘Als je bedenkt dat het voorkomen van ondergrondverdichting vereist dat de grondspanningen op ploegdiepte tot circa 100 kPa (1 bar) omlaag moeten, dan zijn we er nog lang niet. Er zullen nog verdere stappen nodig zijn.’ Technisch maar ook economisch moet dit mogelijk zijn, geeft Van den Akker aan. ‘Zo kijken we in het Europese project Recrere bijvoorbeeld naar mogelijkheden om machines lichter te maken.’
Alterra, hogeschool CAH Vilentum en de Zweedse universiteit van Uppsala deden in opdracht van het blad Boerderij een vergelijkend onderzoek naar de effecten van rupsbanden en UltraFlex-banden. Ook fabrikanten van banden, rupsen en bietenrooiers en twee loonwerkers werkten mee aan de proef.
Een en ander laat zien dat ondergrondverdichting een grote zorg is in de landbouw en dat gezocht wordt naar mogelijkheden om deze vorm van bodemdegradatie te voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer