Met huisapotheek ‘Natuurlijk gezond’

Als het aan Gerdien Kleijer van VarkensNET ligt, heeft iedere varkenshouder binnenkort een huisapotheek met natuurpreparaten en kruiden. ‘Het is een andere manier van werken, maar je kunt er regelmatig antibioticagebruik mee voorkomen.’

Ilona LesscherDinsdagavond zat Kleijer in Kilder met een groep varkenshouders om tafel rondom het thema ‘Natuurlijk gezond’. Een avond die werd opgehangen aan de stalboekjes (zie kader) en ging over weerstand en het gebruik van kruiden, pro- en prebiotica en andere natuurlijke producten. Een onderwerp dat nog niet zo heel erg leeft, maar gezien de mogelijkheden ervan, meer aandacht verdient, vindt Kleijer.
‘Kruiden en natuurlijke producten zijn geen alternatief voor antibiotica’, zegt de NETmentor. ‘Maar omdat je ze sneller inzet, kun je er wel soms het gebruik van antibiotica wel mee voorkomen.’
Werken met kruiden en natuurpreparaten vraagt een andere manier van werken. ‘Je moet er een gevoel bij krijgen wanneer je wat kunt inzetten’, zegt Kleijer. ‘Iets wat vroeger heel gewoon was, maar die vaardigheid en de kennis over natuurlijke middelen zijn we kwijtgeraakt.’
Vleesvarkenshouder Harry Bloemenkamp in Lettele onderstreept het verhaal van Kleijer. Het draaide niet lekker bij zijn vleesvarkens, maar hij kon daar niet echt de vinger op leggen. ‘Ze hadden problemen met de voorste luchtwegen, de varkens groeiden niet goed en medicijnen sloegen niet echt aan’, vertelt hij.
In overleg met de dierenarts wordt maandelijks het hele bedrijf beneveld met organische zuren. Bij de biggenopvang gebeurt dat wekelijks. Die groep krijgt ook kruiden door het voer. De kosten bedragen 60 cent per afgeleverd varken.
Bloemenkamp is laaiend enthousiast over het effect. De uitval daalde 1 procent, de voederconversie verbeterde van 2,5 naar 2,3 en de groei steeg met 40 gram naar 820 gram. Tot slot daalde de dierdagdosering van 12 naar 0,04. ‘Op deze manier heb ik veel meer lol in mijn werk’, zegt de vleesvarkenshouder. Het leveren van antibioticavrije varkens noemt hij een grote uitdaging.

Stressmoment

Wat Bloemenkamp doet bij de biggenopvang, noemt Kleijer een mooi voorbeeld van hoe je je dieren kunt ondersteunen op een stressmoment zoals opleg. Voor verschillende problemen op het varkensbedrijf zijn verschillende middelen voorhanden.
‘Heb je een huisapotheek, dan val je daarop terug op het moment dat je denkt dat je dieren het nodig hebben zoals rond het werpen of spenen of als je ziet dat het niet goed gaat’, geeft de NETmentor aan.
Iemand die al beschikt over zo’n apotheek is de Belgische varkenshouder Kris Gios. Hij heeft een gesloten bedrijf met 240 zeugen en zet al jaren probiotica in, onder andere tegen luchtwegproblemen, streptokokken en E. coli. ‘In de tijd dat ik het bedrijf overnam, zag ik weinig effect van de antibiotica die we gebruikten. Het kostte geld en we hadden er niets aan’, vertelt Gios.
In 2010 gooide de varkenshouder daarom het roer rigoureus om. Al experimenterend vond hij zijn weg in het gebruik van probiotica. Ook verstrekt de Belgische vermeerderaar kruiden aan zijn drachtige zeugen. ‘Eetlust opwekken en ze aan het vreten houden’, aldus Gios, die via een bezoek aan VIC Sterksel in contact kwam met VarkensNET.
In de biggenstal zet de ondernemer ook kruiden in als de biggen naar zijn zin niet dik genoeg op de mest zijn. ‘Hebben biggen een goede start, dan gaat het voor de rest ook goed’, is zijn ervaring.
Dit najaar wordt ‘Natuurlijk gezond’ herhaald. Meer informatie daarover verschijnt te zijner tijd op VarkensNET.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer