Duist onderdrukken met hybridegerst

Syngenta presenteerde op de Cereals in Engeland een bestrijdingssysteem met onder meer hybridegerst om het grasonkruid duist in wintertarwe zo goed mogelijk te beheersen.

Haijo DoddeDe bestrijding van duist in met name wintertarwe was vorige week een belangrijk thema tijdens het graanevenement Cereals. ‘Ook in Engeland is de resistentie van duist tegen onkruidbestrijdingsmiddelen in de praktijk een serieus item. Door de zachte winter en de moeilijke bestrijdingsomstandigheden is de druk dit jaar extreem hoog’, legt gewasvoorlichter Ruud van Logten van Syngenta uit.
Van Logten bezocht de Cereals en vertelt dat daar diverse bestrijdingsstrategieën zijn getest en gepresenteerd. Syngenta is zelf bezig met een systeem om duist te beheersen met wintertarwe in een rotatie met onder meer hybride wintergerst en in combinatie met najaars- en voorjaarsbespuitingen.
Syngenta brengt sinds enkele jaren hybriderassen van wintergerst op de markt onder de merknaam Hyvido. ‘In een rotatie met wintertarwe is het voordeel van wintergerst de vroege afrijping. Daardoor is er na de oogst van de gerst voldoende mogelijkheid om de achtergebleven duist te laten kiemen en voor het inzaaien van het volggewas te bestrijden met bijvoorbeeld Roundup.’
Ten opzichte van standaardrassen levert hybridegerst een voller gewas, ook bij lagere zaaizaadhoeveelheden, aldus Van Logten. ‘Van hybridegerst is bekend dat de planten krachtiger uitstoelen, zich sneller ontwikkelen en bovendien grotere vlagbladen produceren. Daardoor ontstaat een dicht gewas dat beter in staat is om duist te onderdrukken.’
In de Engelse demoproeven is volgens Van Logten in de objecten met hybridegerst als voorvrucht duidelijk te zien dat duist onderdrukt wordt en dat de wel aanwezige duist minder ontwikkelde aren heeft. ‘Engelse telers werken in de praktijk al volop met de hybride rassen in hun aanpak van duist. In Nederland test onderzoeksinstituut SPNA op praktijkschaal het systeem met hybridegerst in een bouwplan met wintertarwe om duist te onderdrukken’, meldt Van Logten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer