Checklist voor melkmachine

LTO Nederland en Fedecom presenteren een checklist. Melkveehouders, dealers en fabrikanten kunnen deze gebruiken bij het afsluiten van een contract voor het onderhoud van (automatische) melksystemen.

René LuijmesDe checklist moet duidelijkheid en openheid geven over onderhouds- en servicecontracten, die aansluiten bij de wensen van de koper. LTO en Fedecom hebben de indruk dat er soms te weinig aandacht is voor een juiste invulling van het contract. Dit kan leiden tot misverstanden met soms grote gevolgen.
Volgens robotmelker Jos de Kleijne in Landhorst focust de veehouder zich vaak te veel op de stap naar een melkrobot en te weinig of het onderhouds- en servicecontract passend is. ‘Wat staat er in het contract en wanneer wordt hieraan voldaan.’
De Kleijne is namens LTO-vakgroep Melkveehouderij betrokken bij de totstandkoming van de checklist. ‘Deze is bedoeld voor melkveehouders die willen overschakelen naar de melkrobot om te beoordelen waaraan ze moeten denken.’
Vooral het punt van vooraf enkele dagen meelopen met een melkveehouder die al met een robot melkt, gebeurt volgens hem niet altijd. Ook zijn er verschillende soorten contracten en moeten voorwaarden en kosten helder zijn. Gemaakte afspraken moeten eveneens duidelijk in het contract staan.
Bij het opstellen van de lijst is gebruikgemaakt van ervaringen en kennis van melkveehouders, dealers en fabrikanten.
LTO en Fedecom hielden afgelopen voorjaar twee workshops, geleid door Wageningen UR Livestock Research. De resultaten daarvan vormen de basis voor de lijst, waarvan er twee versies zijn: één voor melkrobots en één voor traditionele melkinstallaties. Deze laatste gaat in op welke onderdelen een melkveehouder kan letten bij de aanschaf van onderdelen en het onderhoud.
Met de door Wageningen UR Livestock Research opgestelde checklist hopen LTO en Fedecom problemen te voorkomen. Bij het melken worden elektronica, sensoren en software steeds belangrijker. Bij een technische storing of een probleem moet de melkveehouder kunnen vertrouwen op snel en deugdelijk herstel.
Een storing kan grote gevolgen hebben voor de melkproductie en -kwaliteit. Van groot belang is dat melkveehouders en leveranciers vooraf heldere afspraken maken over het onderhoud om verrassingen te voorkomen.
De checklist is beschikbaar voor leden van LTO en Fedecom. LTO plaatst de lijst op haar website. Die is alleen toegankelijk voor leden. LTO presenteert de lijst komend najaar ook op ledenavonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer