Aandacht voor water Noordkop

Noordelijk Zandgebied - Om problemen als verzilting en waterbeschikbaarheid aan te pakken is er in het Noordelijk Zandgebied een watercommissie opgericht door LTO Noord en de KAVB.

Koen van Wijk‘Er zijn meerdere redenen voor oprichting van deze watercommissie: de dreigende verzilting, wateroverlast en waterberging en de afnemende beschikbaarheid van zoet water’, zegt Jan Prins, initiatiefnemer voor de regionale watercommissie en provinciaal bestuurslid van LTO Noord Noord-Holland en KAVB-kringbestuurder Noordelijk Zandgebied.
Verzilting en de daarmee samenhangende afnemende zoetwaterbeschikbaarheid zijn de grootste problemen voor de bollenteeltregio. ‘Veel bolgewassen hebben een heel lage zouttolerantie’, vertelt Prins.
Het is van belang dat de problemen verzilting en wateroverlast beter op de agenda komen, stelt de bestuurder. ‘We willen sterker staan richting overheid en bollentelers, en akkerbouwers aansporen om zelf manieren te vinden hoe je zuiniger met water kunt omgaan.’

Voorbeeldprojecten

Hij verwijst naar de recent gestarte projecten Spaarwater bij Thijs Langeveld in Breezand en het zoetwaterbassin bij Hans Smit op Texel.
‘Naast bewustwording kweken willen we meer kennis vergaren over verzilting. Van verzilting en afnemende beschikbaarheid van zoet water zullen telers door de klimaatverandering steeds meer last krijgen. De neerslag komt minder gespreid, met meer heftige buien. Ook worden meer droge periodes verwacht.’
Daarnaast wil de commissie zo nodig snel actie ondernemen richting Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gemeenten.
De watercommissie wil graag meer onderzoek van de grond krijgen en bestaande data over zouttolerantie van gewassen laten actualiseren, vertelt Prins. Als eerste actie zijn een paar geavanceerde EC-meters besteld om het zoutgehalte van het water en de watertemperatuur op een betrouwbare manier te meten.
‘Als commissie gaan we hiermee vanaf deze zomer zelf op pad om data in diverse wateren te verzamelen. Zo willen we monitoren hoe de gehaltes zich tot elkaar verhouden en hoe ze ontwikkelen gedurende het seizoen.’
Voor de landbouw is het aantal metingen die het waterschap op polderniveau verricht onvoldoende, meent Prins. ‘Daarom gaan we zelf meten. Het is het belang van agrariërs om het zoutgehalte te kennen.’
De watercommissie Noordelijk Zandgebied bestaat naast Prins uit zes agrariërs/bestuurders van zowel LTO Noord als de KAVB. Twee vanuit Anna Paulowna/Breezand, twee uit Julianadorp en vanuit Zijpe één bollenteler en één akkerbouwer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer