Waterschap stapt naar collectief

West-Nederland - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ziet gebiedscollectieven als een mooi loket om groenblauwe diensten bij boeren onder te brengen. Dit najaar start in Utrecht-West het eerste project: sloten schonen met oog voor meer biodiversiteit.

Koen van Wijk‘We gaan oefenen met groenblauwe diensten in 2014 en 2015 en zoeken hier agrariërs bij via de nieuwe gebiedscollectieven in ons westelijk beheergebied’, vertelt beleidsmedewerker Annette van Schie van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
‘Zo kunnen we in 2016 echt met de collectieven van start.’ Via baggeren met de baggerspuit en een andere wijze van sloten schonen wil HDSR toe naar natuurrijke boerensloten, wat moet leiden tot een betere waterkwaliteit.
‘De oprichting van collectieven helpt ons bij het vinden van boeren die willen meewerken. Je hebt immers één aanspreekpunt, een collectief is dus een mooi loket’, zegt Van Schie. ‘De coördinatoren van de collectieven kunnen die diensten goed wegzetten. Ze spreken de taal van beide partijen, kennen de landbouwpraktijk en hebben verstand van biodiversiteit en waterbeheer. Via een collectief werkt het beter dan wanneer wij op boeren afstappen.’
Het waterschap wil het ‘oefenen met groenblauwe diensten’ volgend jaar uitrollen naar het hele beheergebied.
De stap van HDSR sluit aan bij verwachting van de Unie van Waterschappen (UvW). Die stelde onlangs dat veel waterschappen graag via gebiedscollectieven verbindingen willen leggen tussen agrarisch natuurbeheer en de Kaderrichtlijn Water. Door slimme combinaties kan agrarisch natuur- en landschapsbeheer effectiever worden en zijn met dezelfde moeite meerdere doelen te behalen, verwacht de UvW.

Collectieven

In enkele Utrechtse en Noord-Hollandse regio’s komt de oprichting van de collectieven dichtbij. Achter de schermen wordt gesleuteld aan statuten, organisatiestructuur en de te kiezen rechtsvorm.
‘De stichting Scan heeft ons de vorm coöperatieve vereniging aangeraden’, vertelt Henk-Jan Soede van Vechtvallei. Hij is betrokken bij de oprichting van het collectief in zuidelijk Noord-Holland. ‘Wij buigen ons nu over de vraag of er sprake is van dubbel lidmaatschap bij zowel collectief als ANV. Want dat is ongewenst.’
In Eemland is die dubbeling te omzeilen als de bestaande ANV Ark en Eemlandschap overvloeit in het collectief Eemland. ‘Anders krijgen we twee clubs naast elkaar. Binnenkort besluiten we hierover’, aldus ANV-voorzitter Warmelt Swart.
Bij beide collectieven is LTO Noord betrokken bij de oprichting en neemt een LTO-bestuurder zitting in het bestuur van het collectief. Volgens Van Schie is het logisch dat LTO Noord zich via haar afdelingen aansluit bij de collectieven. ‘Mooier kun je het niet hebben. Wij zien vooral kansen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer