Voerspoor moet scherper

De afspraken om via het voerspoor de hoeveelheid fosfaat in de mest te verlagen, werken voor de melkveehouderij onvoldoende. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) roept de betrokken partijen op om samen het voerspoor aan te pakken.

Pieter Stokkermans en René LuijmesOok Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep Rundveehouderij, wil snel een verdiepingsslag.
Uit de voorlopige CBS-cijfers blijkt dat het fosfaat in graasdiermest met gemiddeld 1,632 kilo per ton in 2013 op een vergelijkbaar niveau ligt als de 1,638 kilo in 2012. Toch wil Dijksma actie. Vorig jaar zat er gemiddeld 4,6 kilo fosfor per ton in het krachtvoer, beduidend meer dan de 4,3 kilo het jaar ervoor. Het nationale fosfaatplafond komt in gevaar.
Dijksma wil een overleg tussen de zuivel- en de diervoedersector voor een verdere verlaging van het fosfor in het voer. Romijn is voorstander. Het krachtvoer was in 2013 niet alleen fosforrijker, ook zijn meer fosforrijke bijproducten verkocht en nam de krachtvoerafname toe. Dit geeft een extra boost aan de onwenselijke toename van fosfaatproductie via mest als gevolg van groeiende veestapels.
Volgens Henk Flipsen, directeur van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), zaten de veevoerproducenten in 2012 juist een stuk onder het afgesproken fosforgehalte in het convenant voerspoor. ‘De grondstoffenmarkt was anders. Vorig jaar waren fosforrijke producten aantrekkelijker geprijsd’, stelt hij.
Flipsen juicht een verdere optimalisatie van het fosfaatmanagement bij melkveehouders toe. De diergezondheid mag daarbij niet in gevaar komen. ‘Voor het project Duurzame Zuivelketen kijken deskundigen naar het optimaliseren van de fosfaatbenutting op het melkveebedrijf. Daarbij komt ook krachtvoer in beeld.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer